Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Veleposlanik Belgije kod Frankovića i Dobroslavića

05.02.2022.

12:47

Autor: HRT - Radio Dubrovnik

Veleposlanik Belgije kod Frankovića i Dobroslavića

Veleposlanik Belgije kod Frankovića i Dobroslavića

Foto: Grad Dubrovnik/Dubrovačko-neretvanska županija / -

Župan Dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić i dubrovački gradonačelnik Mato Franković primili su veleposlanika Kraljevine Belgije u Republici Hrvatskoj Nj. E. Nicolaasa Rogera R. Buycka u čijoj pratnji je bila i počasna konzulica Kraljevine Belgije u Dubrovniku Sabine Gouhie.

“Zbog pandemije ovo je moj prvi službeni posjet Dubrovačko-neretvanskoj županiji nakon tri godine na ovoj poziciji. Osobno sam bio u Dubrovniku, a u Hrvatskoj sam boravio od 1995. do 1999. godine kao dio belgijskog diplomatskog zbora.”, istaknuo je belgijski veleposlanik Nicolas Buyck na sastanku sa županom.

Župan Dobroslavić belgijskog veleposlanika je upoznao s položajem, ustrojem, gospodarskom, prometnom i demografskom slikom juga Hrvatske. Bilo je riječi i o županijskim projektima te turizmu kao osnovnoj gospodarskoj djelatnosti, ali i mogućnostima povezivanja turizma s drugim gospodarskim granama.

“Kvalitetnija prometna povezanost županije otvorit će brojne prilike za nove investicije na jugu Hrvatske. Pelješki most je najznačajniji korak u povezivanju s ostatkom Hrvatske, a sada nas čeka izgradnja kvalitetne prometne mreže unutar županije” – zaključio je župan Nikola Dobroslavić.

Franković i Buyck razgovarali su o trenutačnoj situaciji vezanoj za korona virus, utjecaju na turizam, očekivanjima i planovima za predstojeću sezonu, ali i pitanjima poput ulaska Hrvatske u Schengen i euro zonu.

Franković je veleposlanika upoznao s brojnim mjerama kojima je Grad u krizi pomogao građanima i gospodarstvenicima, s projektom Respect the City i zaokretu Dubrovnika prema održivom turizmu te suradnji s gradovima poput belgijskog Brugesa, s kojima dijeli sličnu problematiku prekomjernog turizma.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.