Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Velika količina smeća u korčulanskom podmorju iznenadila ronioce

27.07.2020.

14:01

Autor: Radio Dubrovnik/ Niko Perić

Niko Perić

Niko Perić

Foto: - / -

U organizaciji udruge Argonauta s otoka Murtera protekli su vikend ronilački klubovi Sv. Roko Bibinje, UPA Rostrum iz Splita i ERK Korčula iz Korčule sudjelovali u tri samostalne akcije čišćenja podmorja pod nazivom "Zajedno za čišći Jadran".

U subotu 25. srpnja čistili su u Zadru lučicu Foša i u Splitu kupalište Žnjan, a u nedjelju 26. srpnja u Korčuli dio Luke "Porto Uš" do zapadnog dijela plaže u blizini benzinske postaje, nedaleko trajektnog pristaništa u Korčuli.

Prema podatcima Frana Fabrisa, predsjednika Ekološko ronilačkog kluba Korčula, klubovi su se prema količini izvađenog otpada iz mora borili za pobjedu.

"Korčula je osvojila drugo mjesto, jer biti na 1. mjestu po količini otpada, pored dva veća grada, za Korčulu bi zapravo bio poraz", ističe Frano Fabris, nevjerojatnim podatkom da je samo u 3 sata 16 ronioca, uz pomoć volontera na kopno izronilo čak 22,3 kubika smeća.

"Iako smo zapravo sami možda najviše svjesni stvarne situacije pod morem, današnji rezultat i nas je šokirao. Uvala Porto Uš je urbanizirana,u njoj je dozvoljen i privez plovila, pak je neshvatljiva tolika potopljena količina smeća,od kućanskih aparata, automobilskih guma i akumulatora, odjeće i obuće, do staklene i plastične ambalaže. Vjerujemo kako je ovo pouka svima", glasi poruka ERK Korčula, koji zahvaljuju organizatorima koji su prepoznali njihove napore i vrijednost projekta i proglasili svih pobjednicima i odlučili ravnomjerno podijeliti nagradu, svakom klubu po pet tisuća kuna.

Organizaciju akcija čišćenja podmorja, omogućila je kompanija Procter and Gamble Hrvatska odnosno njeni kupci koji su kupnjom označenih proizvoda dali svoj doprinos donaciji.

Akcija „Zajedno za čišći Jadran“ nastavit će se posljednjeg vikenda u kolovozu, kada će ronioci iz navedenih klubova, doći u Murter na finalnu akciju čišćenja podmorja, gdje će ih ugostiti udruga Argonauta, kao domaćin i koordinator. Tada se planira više događaja uz „Festival mora“ u Murteru.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.