Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

11:43 / 22.06.2022.

Autor: HRT - Radio Dubrovnik/ Tonči Donjerković

Velolučani se prisjećaju plimnog vala 1978. godine

Vela Luka iz zraka

Vela Luka iz zraka

Foto: TZO Vela Luka / -

Na jučerašnji dan 21. lipnja navršila se 44. godišnjica od velikog, katastrofalnog plimnog vala koji je u ranim jutarnjim satima pogodilo Velu Luku. Do danas bila je to najveća prirodna nepogoda koja je pogodila ovo mjesto.

Izmjena velikih plimnih valova trajala je od 5 sati i 30 minuta do 9 sati i 30 minuta.

U tom razdoblju poplavili su svi stambeni i poslovni objekti u prvom redu uz more. Poplavljeno je bilo nekoliko hotela, Zdravstvena stanica, donji dio bolnice Kalos, Osnovna škola, Pošta, trgovačke radnje, ljekarna, poljoprivredna apoteka, neki sakralni objekti te veliki broj kuća. Brodovi i barke našli su se na suhom u središnjem Mjesnom parku, a prostor od „Vele rive“ do hotela „Posejdon“ bio je bez mora. Po njemu se moglo hodati. Sreća u nesreći bila je u tome što nitko od ljudi nije stradao.

Već sutra dan, to jest na današnji dan 22. lipnja 1978.godine Velolučani su na poziv tadašnjih općinskih i mjesnih vlasti prionuli otklanjanju posljedica plimnih valova. Odmah su se čistili prostori zahvaćeni plimom i uklanjale njene posljedice. Trajalo je to više dana. U ovu su akciju dobrovoljno bili uključeni gotovo svi odrasli i zdravstveno sposobni Velolučani. Ljudska solidarnost bila je na visini. Financijsku i drugu pomoć nakon ove velike prirodne katastrofe Veloj Luci je ubrzo pružila šira društvena zajednica što je značajno pomoglo u otklanjanju velikih posljedicama plimnih valova.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.