U Veloj Luci kao i ostalim mjestima na zapadnom dijelu Korčule nakon dva mjeseca završena je berba i prerada maslina, koja se ove godine odužila zbog lošeg vremena , prije svega čestih kiša.
12.12.2021.
10:36
Autor: HRT - Radio Dubrovnik/ Tonči Donjerković
U Veloj Luci kao i ostalim mjestima na zapadnom dijelu Korčule nakon dva mjeseca završena je berba i prerada maslina, koja se ove godine odužila zbog lošeg vremena , prije svega čestih kiša.
Zbog klimatskih promjena urod je ove godine bio značajno manji. No, ulje je i ove godine vrhunske kvalitete s malim postotkom slobodnih masnih kiselina i značajnim udjelom fenola i poli fenola.
Unatoč vrhunskoj kvaliteti korčulanskog maslinovog ulja ovaj će proizvod na žalost ostati neprodan u velikim količinama. Tamošnje konobe pune su ulja. Ima ga neprodanog iz prošle godine. Razlog tome je što malo tko otkupljuje 'žuto zlato', a ako ga i otkupljuje onda je to u malim količinama.
U svakom slučaju velolučki i korčulanski maslinari i ove su godine itekako zabrinuti za plasman svog visoko kvalitetnog proizvoda.
Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.
Autorska prava - HRT © Hrvatska radiotelevizija.
Sva prava pridržana.
hrt.hr nije odgovoran za sadržaje eksternih izvora