Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Vijenci u znak sjećanja na 36 Imoćana stradalih u obrani Dubrovnika

02.07.2021.

15:40

Autor: Radio Dubrovnik

Grad Dubrovnik

Grad Dubrovnik

Foto: - / -

U Trstenom kod spomen obilježja hrvatskim braniteljima iz Imotskog gradonačelnik Mato Franković, predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica i pročelnik Ivan Bajić položili su vijence i zapalili svijeće povodom 24. obljetnice podizanja spomen obilježja i 29. obljetnice deblokade Golubova kamena.

Uz predstavnike Grada Dubrovnika, nedužno stradalim braniteljima Imotske krajine koji su zdušno i hrabro stali u obranu juga Hrvatske u najtežim vremenima rata poklonili su se i gradonačelnik Imotskog Ivan Budalić, gradski vijećnik Blaž Pezo, predstavnici Dubrovačko – neretvanske županije i udruga proisteklih iz Domovinskog rata.  

Gradonačelnik Franković u ovoj je prilici iskazao duboku zahvalu i poštovanje prema svim Imotskim sokolovima za obol koji su ostavili i koji je osigurao slobodu i mir dubrovačkog i hrvatskog puka.

„Povijest nas je naučila da opraštamo, ali ne i da zaboravljamo. Ponajprije ne smijemo zaboraviti zbog položenih života na oltaru Domovine i osigurane slobode zahvaljujući upravo njima, braniteljima iz Imotskog. Zahvaljujući njima, svim braniteljima i poginulim civilima, danas i u budućnosti ovdje u Dubrovniku ponosno možemo isticati hrvatski duh, snagu i zajedništvo“- naglasio je gradonačelnik Franković u svom obraćanju.

Podsjetimo, u obrani šireg dubrovačkog područja tijekom Domovinskog rata sudjelovalo je preko 5000 Imoćana, od kojih je 36 poginulih branitelja, a njih stotinjak tijekom vojnih operacija lakše je i teže ranjeno.

Sveta misa zadušnica za sve žrtve služena je u mjesnoj crkvi sv. Vida.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.