Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Vijesti iz Županije

15.07.2015.

14:19

Autor: J.Jelavić, D.Oreb, S.Žaknić, T.Donjerković

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Općina Vela Luka pokrenula je postupak za izmjenu Prostornog plana uređenja Općine Vela Luka, Urbanističkog plana uređenja ugostiteljsko turističke zone uvale Gradina i građevinskog područja uvale Gradine. Također je u postupku izrade Urbanistički plan uređenja ugostiteljsko turističke zone uvale Plitvine. Mještani svoje prijedloge i primjedbe mogu slati na adresu Općine Vela Luka do kraja rujna mjeseca tekuće godine, do kada bi trebalo održati javnu raspravu.

Vremenske prilike pogoduju stonskim solarima. U Solani Ston obavljene su sve radnje koje prethode berbi soli.
Početkom ovoga tjedna u tri kristalizacijska bazena Frano, Petar i Pavao i Mundo ispuštena je ranije pripremljena salamura iz kojih će se, ukoliko se nastavi vruće i sušno vrijeme, za desetak dana početi vaditi sol za široku potrošnju. Jutros je salamurom napunjen i bazen Nikola iz kojeg će se vaditi industrijska sol.


Kao gosti Festivala viteških igara otoka Korčule, sinoć su na ljetnoj pozornici na Trgu pomirenja u Korčuli program izveli članovi folklornog ansambla Kralj Tomislav s dalekog New Zealanda kojeg čine potomci hrvatskih iseljenika u toj prekomorskoj zemlji. Predstavili su se izvedbom naših narodnih plesova i poskočica od starih Korčulanskih plesova do Linđa. Uz njih pjevali su članovi grupe Samoana s otoka Samoe koji su uz oduševljenje brojnih Korčulana i turista otpjevali više dalmatinskih pjesama i klapskih napjeva. Zanimljiv je bio i nastup maorske skupine Kapa-Hapa koji su izveli maorski ratnički ples. Gosti iz New Zealanda nalaze se na višetjednoj turneji po Hrvatskoj, a nakon nastupa u Blatu, i sinoć u Korčuli večeras će nastupiti na mjesnoj pjaci u Pupnatu.


U okviru programa Smokviško lito 2015. u prostorima umjetničke galerije u turističkoj uvali Brna otvorena je izložba slika umjetnika Johna Klanfara, pod nazivom „Psihološki nemir između dva svijeta". Izložba slika predstavlja 13 autorovih djela, izrađenih u tehnici akrilike na platnu gdje dominiraju motivi baštine i nasljeđa otoka Korčule s utjecajem Australije u kojoj je umjetnik proveo veliki dio svoj života. Svečano otvaranje izložbe koja ostaje otvorena do nedjelje, 26. srpnja, upotpunila je muška klapa „Smokvica". Večeras će na Maloj Rivi u turističkoj uvali Brna biti održana tradicionalna ribarska večer. Organizator i domaćin je Turistička zajednica općine Smokvica, a prigodan program počinje u 21,00 sat.


U okviru kulturnog programa Lastovsko ljeto 2015. večeras će Pred Trijemom u Lastovu biti izvedena „Marlen Dietrich", glazbeno-scensko djelo o ikoni kazališta i filma 20. stoljeća Marelene Dietrich. U glavnoj ulozi je Ksenija Prohaska, prvakinja HNK Split, a koja će uz scenski nastup i glasovirsku pratnju otpjevati nekoliko songova na engleskom, njemačkom i francuskom jeziku. Početak predstave je u 21,00 sat.


U nastavku izložbenog programa koji i ovoga ljeta u galeriji crkvice Navještenja - Luncijate u Orebiću organiziraju orebićki ogranak Matice hrvatske i likovna udruga "Pelješac", večeras će u tom prostoru biti otvorena izložba slika likovne umjetnice Luce Đuraš iz Dubrovnika. Otvaranje je u 20 sati i 30 minuta.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.