Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Vijesti iz Županije - iz Trpnja, Stona i Vele Luke

11.10.2017.

14:12

Autor: Joško Jelavić, Tonči Donjerković

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

O četvrtoj sjednici Općinskog vijeća Trpanj na kojoj se raspravljalo o nastavku radova u trpanjskoj luci, berbi maslina na Peljšcu i sudjelovanju velolučkog Folklornog društva „Kumpanija" na međunarodnom festivalu folklora u Albaniji.

Na četvrtoj sjednici Općinskog vijeća Općine Trpanj kojoj su nazočili ravnatelj Županijske lučke uprave Antun Banovac i stručni suradnik Ante Violić najviše se raspravljalo o nastavku radova u trpanjskoj luci. Već je izrađen Idejni projekt druge i treće faze rekonstrukcije luke s istočne strane trajektnog pristaništa kojim bi se uz novu operativnu obalu proširilo i parkiralište za vozila koja čekaju na ukrcaj na trajekt. Na sjednici je dogovoren nastavak radnji na izradi potrebne dokumentacije do ishođenja lokacijske dozvole. Za tu je svrhu potrebno osigurati 600 tisuća kuna, a Općini Trpanj za tu je svrhu Dubrovačko-neretvanska županija odobrila 200 tisuća kuna. U dogovoru s predstavnicima Županijske lučke uprave utvrđen je i novi funkcionalniji način korištenja nautičkih i komunalnih vezova u trpanjskoj luci.

Nakon završene berbe i prerade grožđa koja je na Pelješcu posebice kad je u pitanju kakvoća i postotak šećera bila znatno bolja od lanjske pelješki poljoprivrednici pripremaju se za branje i preradu maslina. Za razliku od proteklih nekoliko godina ovogodišnji je urod znatno bolji, plod je zdrav, nema napada maslinove mušice, a jedino će kod nekih sorti maslina zbog suše postotak iskoristivosti biti nešto niži. Prve količine maslina danas će biti prerađene u najvećoj i najopremljenijoj uljari tvrtke Vila mora u Zakotorcu. Početkom idućeg tjedna s preradom počinje i uljara poljoprivredne zadruge Stoviš u Stonu, a uskoro i uljare u Orebiću, Janjini, Brijesti i Putnikoviću. 

Velolučko Folklorno društvo „Kumpanija" sudjelovalo je na međunarodnom festivalu folklora Argijiro u Albaniji, kao jedino iz Republike Hrvatske. Na festivalu su nastupile i folklorne skupine iz Albanije, Kosova, Bugarske i Grčke. Tijekom boravka u Albaniji velolučki Kumpanjoli imali su nastup u Općini Libohone. Posjetili su grad Gjirokastern, kojom prilikom se Katarina Bikić, općinska načelnica Vele Luke sastala s Rami Zamirom, gradonačelnicom tog albanskog grada, kao i s Kristayom Joryayem, zamjenikom općinskog načelnika grada Libohove. Gostovanjem je uspostavljena kulturna i politička suradnja Vele Luke s ta dva grada Republike Albanije.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.