Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Vijesti s Pelješca

31.07.2015.

14:55

Autor: Joško Jelavić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na 17. sjednici Općinskog vijeća općine Orebić prihvaćena je odluka o donošenju godišnjeg izvještaja o izvršenju općinskog proračuna za 2014. godinu. Prihodi su ostvareni u iznosu od 17 milijuna kuna i 56 posto su veći nego u 2013. godini. Višak prihoda nad rashodima iznosio je 912.918 kuna. Većinom glasova donesene su odluke o izmjenama i dopunama urbanističkih planova uređenja Turističke zone Hoteli Orebić i Orebić - Podgorje - Stankovići.

Nakon što je ovoga tjedna u Trsteniku održan sastanak predstavnika Županije Dubrovačko-neretvanske, Općine Orebić i Regionalnog vodovoda Neretva - Pelješac - Korčula - Lastovo - Mljet s čelnicima Hrvatskih voda stručne ekipe vodnogospodarske ispostave za mali sliv "Neretva - Korčula" iz Opuzena, počele su čistiti uređeni dio korita bujice u tom pelješkom mjestu. Odstranjuje se i odvozi izgorjelo raslinje i nanos iz korita bujice. Te se radnje izvode kako bi se, u slučaju obilnije kiše, a zbog erozije tla, u kotlini iznad Trstenika, nastale nakon požara, spriječio pronos nanosa do ulijeva bujice u more. U sljedećoj fazi, prema projektu regulacije uređenja korita, uzvodno od zaselka Gornje selo, izgradit će se više regulacijskih pregrada za umirenje bujičnog toka i zaustavljanje pronosa bujičnog nanosa na području Trstenika.

Stanovnici općine Trpanj i njihovi gosti kojih je na odmoru više od dvije tisuće danas su odahnuli, nakon što je normalizirana opskrba vodom u Trpnju i drugim naseljima u toj pelješkoj općini. Jučer je zbog znatno smanjenog dotoka vode iz sustava Regionalnog vodovoda Neretva - Pelješac - Korčula - Lastovo - Mljet morala biti uvedena redukcija potrošnje vode, što je stvorilo velike probleme. U komunalnom poduzeću Trpanj poduzimaju sve kako se u srcu sezone to ne bi ponovilo, usko surađujući s čelnicima Regionalnog vodovoda i komunalnog društva "Vodovod i odvodnja" u Orebiću, čije stručne službe popravljaju jednu od pumpi u crpnoj stanici na Dingaču, iz koje se puni vodosprema iznad Potomja, a iz nje vodom opskrbljuju naselja na Pelješkoj župi i u općini Trpanj.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.