Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Vinska festa mladih peljeških vinara za početak berbe

20.09.2020.

14:43

Autor: Radio Dubrovnik/ Joško Jelavić

Grgo Jelavic/PIXSELL

Grgo Jelavic/PIXSELL

Foto: - / -

Početak berbe plavca maloga na najpoznatijim pelješkim vinogradarskim položajima Dingaču i Postupu i ove je godine, desetu zaredom, popraćena prigodnom vinskom festom. Za razliku od prošlih godina, a u skladu s epidemiološkim mjerama, u znatno skromnijem izdanju i u ograničenom broju sudionika.

Priredili su je mladi pelješki vinari iz Donje Bande, Potomja i Orebića, od 2011. godine udruženi u vinsko bratstvo „Krek“.

Sve u želji da početak berbe i ljubav prema rodnom kraju, lozi i vinu pretoče u zajedničko društveno vino „Imperator“, koje se proizvodi i njeguje na tradicionalan način bez mehanizacije.

Svaki od vinara po običaju je donio po 50ak kilograma probranog grožđa s Dingača i Postupa, a uobičajeni ritual ove godine je održan u selu Golubinići u Donjoj Bandi.

Kuma je bila Dora Mratović iz Janjine, a proizvedeno vino kao i prethodnih godina punit će se u boce od jedne i pol litre, a namijenjeno je za promidžbu na tržištu, poslovnim partnerima i prijateljima.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.