Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Više od 6000 linija iz europskih zračnih luka još uvijek nije reaktivirano

27.04.2021.

15:08

Autor: Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Foto: - / -

Župan Nikola Dobroslavić sudjeluje u radu Povjerenstva za politiku teritorijalne kohezije i proračun EU-a, Europskog odbora regija. Tema sastanka je bila “Budućnost regionalnih zračnih luka – izazovi i prilike”.

Ističe se da je zračni promet jedan od sektora koje je pandemija COVID-a 19 najviše pogodila te da je situacija u regionalnim zračnim lukama posebno zabrinjavajuća.

Još uvijek nije ponovno uspostavljeno više od 6000 linija iz europskih zračnih luka od početka krize uzrokovane COVID-om 19. Najveće gubitke izravnih veza bilježe manje regionalne zračne luke te je nagli pad prihoda doveo veći broj njih u tako teško stanje da bi bez državnih potpora ili javne pomoći mogle postati nesolventne.

Europski odbor regija očekuje brzi dogovor o budućoj uredbi o Europskom fondu za regionalni razvoj oko toga da se uzme u obzir posebna situacija regionalnih zračnih luka koje se definiraju kao zračne luke čiji prosječni godišnji promet ne prelazi 3 milijuna, te traži od Europske komisije da se regionalnim zračnim lukama omogući primanje sredstava EU-a putem nacionalnih ili regionalnih programa koji se provode u okviru nove financijske perspektive za razdoblje 2021.-2027.

Naglašeno je da je Plan oporavka za Europu predstavljen u svibnju prošle godine jedinstvena prilika za pružanje potpore regionalnim zračnim lukama.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.