Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Visoki upravni sud podržao odluku Grada o uklanjanju bankomata

14.10.2019.

12:42

Autor: Radio Dubrovnik

Grad Dubrovnik

Grad Dubrovnik

Foto: - / -

Nakon što su, po nalogu Komunalnog redarstva Grada Dubrovnika, svi vlasnici bankomata u povijesnoj jezgri Grada, a koji nisu imali odobrenje za njihovo postavljanje, bankomate i uklonili, ujedno su se i žalili na donesena rješenja o uklanjanju.

No rješenjem Visokog upravnog suda Republike Hrvatske, od 27. rujna ove godine, odbijen je prijedlog za obustavu izvršenja ove odluke.

Kako je pojašnjeno u odluci Visokog upravnog suda, zaštita financijskih interesa pojedinaca ne preteže pred svrhom zaštite kulturnih dobara.

Podsjetimo, svi bankomati koji su imali rješenje o uklanjanju, njih ukupno 24, su maknuti iz povijesne jezgre. Vlasnici su postupili sukladno rješenju Komunalnog redarstva Grada Dubrovnika, a u ukupnoj brojci je i osam uređaja koji su bili postavljeni u izlozima na Stradunu.

Po usvajanju odluke na Gradskom vijeću provedeni su upravni postupci kojima su obuhvaćeni bankomati bez valjanih odobrenja. Po isteku rokova od 30 dana, a ukoliko nisu postupili po rješenju, Komunalno redarstvo Grada Dubrovnika krenulo je s ispisivanjem visokih kazni za prekršitelje.

Od ukupno evidentiranog 41 bankomata njih 15 ima odobrenje Konzervatorskog odjela, dva su 'uvučena' u unutarnji prostor i više im se ne pristupa s ulice, a svi ostali su uklonjeni u periodu od kraja kolovoza do polovice rujna.

Dubrovnik je postao prvi hrvatski grad koji je svojim aktima uredio pitanje postavljanja bankomata kako bi zaštitio UNESCO-vu spomeničku baštinu, a provedba Odluke o komunalnom redu pokazala je izvrsne rezultate.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.