Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Vlaho Komparak novi stari predsjednik plečarske udruge "Vrijesak Pelješac"

08.02.2020.

16:23

Autor: Radio Dubrovnik/Joško Jelavić

Privatni album Vlaha Komparka

Privatni album Vlaha Komparka

Foto: - / -

Na izbornoj skupštini pčelarske udruge "Vrijesak Pelješac", koja je održana u Putnikoviću, za predsjednika u iduće četiri godine ponovno je izabran Vlaho Komparak iz Korčule, a izabran je i novi upravni odbor.

U novi upravni odbor izabrani su Ante Karač za područje Stona i Ponikava; Miro Kušić za Putnikoviće i Žuljanu ; Jozo Martić za Janjinu i Trstenik; Miro Ivandić za Pelješku župu i Trpanj i Ante Roso za Orebić i Lovište. Izabrani su novi nadzorni odbor i sud časti.

Odlučeno je da se izmijeni status udruge kako bi se ubuduće uz predsjednika birala i četiri potpredsjednika. Odlučeno je također da se što prije pristupi izradi katastra pčelinjih paša i medonosnog bilja, radi boljeg korištenja terena u prvom redu za domaće ali i rasporeda za seleće pčelare.

Donesena je i odluka kojom se pčelarima na području udruge preporuča istodobno tretiranje pčelinjaka protiv varoe, najvećeg i najopasnijeg parazita na pčelama, a prema modelu koji se primjenjuje u pčelarstvu u Europi. Pčelarska udruga „Vrijesak Pelješac“ danas okuplja 68 pčelara s Pelješca i Korčule i najbrojnija je u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.