Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Vodovod sanirao oštećenje na pročistaču otpadnih voda

14.08.2020.

14:33

Autor: Radio Dubrovnik

Vodovod Dubrovnik

Vodovod Dubrovnik

Foto: - / -

Djelatnici Vodovoda Dubrovnik sanirali su kvar na pročistaču otpadnih voda te tako spriječili daljnje istjecanje u more iza Petke. Djelatnici službe održavanja izašli su na teren odmah po prijavi pojave fekalija na lokaciji pročistača.

Međutim, zbog iznimno zahtjevnih i po zdravlje opasnih uvjeta za rad pregled uređaja u potrazi za mjestom kvara potrajao je do navečer, kada je prvo on lociran, a potom u idućim satima i saniran.

"Tijekom noći interveniralo se na odzračnom oknu hidrotehničkog tunela te je saniran proboj otpadne vode, čime je spriječeno istjecanje u more. Radi se o teško pristupačnom mjestu gdje su mogućnosti za bilo kakvu opsežniju sanaciju nažalost minimalne", rekao je član Uprave Vodovoda Dubrovnik Vicko Begović te naglasio kako je uzrok kvara dotrajalost instalacija u tom dijelu sustava.

Podsjetimo, postojeći uređaj sagrađen je prije gotovo 40 godina, ali prilikom gradnje nije bio izveden prema projektnoj dokumentaciji pa su se prvi problemi pojavili već osam godina kasnije, kada je prvi put i saniran.

Te greške u gradnji dovele su do postepenog začepljivanja sustava, a utjecaj prirode, posebice plime i oseke, negativno su utjecali na funkcionalnost samog uređaja.

"Iako se pročistač pojačano nadzire te se djelatnici Vodovoda trude sve moguće probleme spriječiti prije nego oni nastanu, zbog starosti i dotrajalosti objekta nemoguće je izvršiti njegovu cjelokupnu sanaciju, već je jedino trajno rješenje ovog problema izgradnja novog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda", naglasio je Begović.

Dodao je kako je upravo iz tog razloga za Vodovod iznimno bitno skoro potpisivanje ugovora za Aglomeraciju Dubrovnik, gdje je jedna od glavnih točaka izgradnja novog sustava pročišćavanja otpadnih voda, a u sklopu kojeg će, uz mehanički, biti i drugi, biološki stupanj pročišćavanja, novi mikrotunel te podmorski ispust.

"Tek nakon toga će se moći reći da će ovakve situacije koje se povremeno događaju moći biti trajno izbjegnute", zaključio je Begović uz zahvalu djelatnicima Vodovoda koji su i ovaj popravak kvara na pročistaču odradili u iznimno zahtjevnim uvjetima.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.