Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Volonterke Obiteljskog savjetovališta održale radionicu o stresu

04.11.2020.

10:54

Autor: Radio Dubrovnik

Dubrovačke knjižnice/ Ivona Macan

Dubrovačke knjižnice/ Ivona Macan

Foto: - / -

U okviru programa Mjeseca hrvatske knjige Dubrovačke knjižnice organizirale su 3. studenoga radionicu “(Ne)željeni gost – stres, radionica osnaživanja”, koju su vodile volonterke Obiteljskog savjetovališta Dubrovačke biskupije psihologinje Kate Tia Divizić i Katarina Gjenero.

Cilj radionice bio je poučiti polaznike kako se efikasnije suočavati sa stresom, kako što bolje iskoristiti vlastite resurse i procijeniti na što možemo sami utjecati, a što je izvan naše kontrole.

Divizić i Gjenero istaknule su kako su ovom radionicom nazvanom ''Stres, (ne)željeni gost'', htjele pokazati kako stres može biti i 'produktivan' te donijeti i 'puno dobroga ako se s njim suočimo na dobar način'. Također, psihologinje su pokušale osvijestiti kod sudionika koje resurse posjeduju u borbi sa stresom i kako se u nekim situacijama koje se mogu kontrolirati sa stresom treba suočiti, a s onim koje se ne mogu kontrolirati treba obraćati pažnju na vlastite osjećaje.

"Stres obuhvaća nas cijele kao osobe, naše misli, fiziologiju i ponašanje te na taj način možda nećemo na svjesnoj razini znati da se nalazimo pod stresom, ali naše tijelo vrlo jasno može posvjedočiti tome u obliku bolesti i slabog imuniteta. To se može odraziti i naše misli kad vidimo da nam je previše, slabo se koncentriramo, ne izvršavamo svakodnevne obaveze na vrijeme. Ako uzmemo za primjer COVID-19 i pandemiju jer nas to previše zamara, onda možemo smanjiti slušanje vijesti, ne pratiti brojke i jačati imunitet. Zdravo se hraniti, boraviti u prirodi  i družiti se s ljudima koji nam čine dobro. I na taj način mi se štitimo od stresa koji dolazi s takvim vijestima", objasnile su psihologinje Obiteljskog savjetovališta Dubrovačke biskupije Kate Tia Divizić i Katarina Gjenero koje su kroz radionicu i praktične primjere, poput ispravnog disanja, pokušale sudionicima olakšati borbu sa stresom.

Obiteljsko savjetovalište Dubrovačke biskupije besplatno je i otvoreno svakim radnim danom na adresi Liechtensteinov put 22, na raspolaganju su i telefonski  (020/ 322 – 054) kao i preko e-maila obiteljsko.savjetovaliste@dubrovacka-biskupija.hr.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.