Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Vrlo visoke temperature i dugotrajna suša ugrozit će urod grožđa

13.08.2021.

17:04

Autor: Radio Dubrovnik/ Joško Jelavić

Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Foto: - / -

Vrlo visoke temperature i dugotrajna suša ozbiljno su zabrinule pelješke vinogradare i vinare, a posljedice takvih ovoga ljeta ekstremnih vremenskih prilika već se itekako osjećaju u vinogradima, osobito u onima na plićim tlima. Sve bi to moglo osjetno ugroziti ovogodišnji urod grožđa.

Najteže je na padinama Dingača, našeg najpoznatijeg vinogradarskog položaja, u nešto manjoj mjeri na području Postupa i na drugim suncu istaknutijim vinogradarskim položajima na Pelješcu.

Jutros je u 10 sati na agrometeorološkoj stanici Instituta za jadranske kulture na Dingaču izmjereno rekordnih 40, 9 stupnjeva pet centimetara od tla, dok je temperatura zraka dostizala i više od 50 stupnjeva.

Na takvoj stanici u Ponikvama izmjereno je 38, 14 stupnjeva, a na lokaciji Ivan Dolac na Hvaru 40,8 stupnjeva. To su od početka mjerenja agrometeoroloških uvjeta na Pelješcu dosad najviše zabilježene temperature i već sada je izvjesno da će suša ove godine uzeti svoj danak.

Razloga za zabrinutost imaju i pelješki maslinari, a jedino je sretna okolnost što nema većeg napada maslinove mušice.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.