Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Za izgradnju kompostane u Metkoviću 11,1 milijuna kuna EU sredstava

26.03.2021.

18:31

Autor: Radio Dubrovnik

Ministarstvo gospodarstva

Ministarstvo gospodarstva

Foto: - / -

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt "Izgradnja kompostane Metković" potpisali su danas u Metkoviću ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić i Tomislav Jakić, direktor tvrtke Čistoća Metković d.o.o. koja je korisnik projekta.

Projekt se provodi u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. Ukupna vrijednost projekta je 24.425.048,92 kuna, a sufinancira se s 50% EU sredstava, odnosno 12.131.003,82 kuna.

„Ova kompostana služit će, ne samo Metkoviću, nego i Opuzenu i susjednim općinama. Njen kapacitet od 5000 tona na godišnjoj razini jamstvo je da će biorazgradivi otpad na području doline Neretve biti zbrinut na najbolji mogući način“, rekao je ministar Ćorić.

Gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan istaknuo je kako se radi o velikom i značajnom projektu za cijelu županiju

„Educirali smo građane, nabavili spremnike, potpisali ugovor za sortirnicu, za nabavu dva komunalna vozila, a danas i ovaj vrijedni ugovor za kompostanu. Ovim smo zaokružili sustav održivog gospodarenja otpadom“, poručio je gradonačelnik Milan, dok je dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić rekao kako je Metković najnaprednija jedinica lokalne samouprave po pitanju gospodarenja otpadom.

Izgradnja kompostane u Metkoviću doprinijet će povećanju stope recikliranja odvojeno prikupljenog otpada i dugoročno pozitivno utjecati na zaštitu okoliša kroz smanjenje količine otpada koja će se odložiti na odlagališta.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.