Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Za razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti na selu 3,3 milijuna kuna poticaja

25.04.2021.

09:19

Autor: Radio Dubrovnik

Ministarstvo poljoprivrede

Ministarstvo poljoprivrede

Foto: - / -

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je u subotu uručila ugovore o potporama iz Programa ruralnog razvoja ukupne vrijednosti veće od 3,3 milijuna kuna za pokretanje i razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim krajevima.

Realizacijom ovih projekata otvaraju se nova radna mjesta, razvijaju se usluge u ruralnim područjima, šire se djelatnosti obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva kroz razvoj turističke djelatnosti, rekonstrukciju i opremanje kušaonice, nabavu poljoprivredne i vinogradarske mehanizacije za potrebe pružanja usluga drugim poljoprivrednim gospodarstvima i lokalnom stanovništvu te usluge obrade zemljišta i nasada.

„Veseli činjenica da hrvatski poljoprivrednici sve više prepoznaju interes u razvoju nepoljoprivrednih djelatnosti na poljoprivrednim gospodarstvima, one razvijaju i osnažuju gospodarstva i jačaju kvalitetu života u ruralnim krajevima, zbog čega smo upravo u tu svrhu te zbog velikog broja kvalitetnih projekata povećali iznos raspoloživih sredstava za 100 milijuna kuna u okviru Programa ruralnog razvoja“, istaknula je tom prilikom ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Do sada je iz Programa ruralnog razvoja u Dubrovačko-neretvanskoj županiji ugovoreno 313 milijuna kuna, od kojih je isplaćeno gotovo 200 milijuna kuna, uz isplaćena dodatna 222 milijuna kuna potpora dohotku poljoprivrednika.

U županiji je za razvoj gospodarstava i njihovog poslovanja isplaćena potpora u ukupnom iznosu od 50 milijuna kuna, a samo kroz mjeru „M21 - Izvanredna privremena potpora poljoprivrednicima i MSP-ovima koji su posebno pogođeni krizom uzrokovanom bolešću COVID-19“ ugovorena je i isplaćena ukupna vrijednost potpore veće od 17 milijuna kuna putem 107 ugovora.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.