Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Zajednica tehničke kulture Grada Dubrovnika predstavila projekt Du STEM

16.07.2021.

14:57

Autor: Radio Dubrovnik

Zajednica tehničke kulture

Zajednica tehničke kulture

Foto: - / -

U petak 16. srpnja u Centru za mlade Dubrovnik, Zajednica tehničke kulture Grada Dubrovnika je predstavila svoj prvi EU projekt „Du STEM“. Trajanje projekta je 24 mjeseca. Kroz projekt će se ojačati kapaciteti nositelja projekta i partnera za provedbu programa u području popularizacije STEM-a.

Kao i unaprijediti suradnja sa Sveučilištem u Dubrovniku te će provesti više od 226 aktivnosti s ciljem popularizacije i podizanja svijesti o važnosti i postignućima STEM područja među djecom, mladima i općom populacijom u Dubrovniku i županiji.

Nositelj projekta je Zajednica tehničke kulture Grada Dubrovnika. Partneri na projektu su Sveučilište u Dubrovniku, Univerzalni istraživački institut UR, Zajednica tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije i Informatički klub Futura, a suradnici Modelarski institut Nave Dumins, Društvo brodomodelara Argosy, Aeroklub Nimbus i Maritimo Recycling.

Kroz ovaj projekt će se nabaviti moderna STEM oprema do koje dubrovačka djeca i mladi inače ne mogu doći. Polaznici radionica će moći učiti i raditi s najnovijim robotima, izraditi vlastiti hologram i trodimenzionalni virtualni prostor, naučiti proces reciklaže plastike i još mnogo toga. Radionice i aktivnosti će se osim u Dubrovniku, održavati i Pločama, Opuzenu, Metkoviću, Stonu, Veloj Luci, Korčuli i na otoku Mljetu.

Predsjednik Zajednice tehničke kulture Grada Dubrovnik gospodin Ljubo NIkolić je istaknuo značaj gradske ZTK u edukaciji djece i mladih kroz protekle godine, te da je ovaj projekt došao kao nagrada za dosadašnji rad. Zahvalio se Gradu Dubrovniku na kvalitetnoj suradnji te na prostoru Centra za mlade Dubrovnik, bez kojeg se vjerojatno ne bi odobrio ovaj projekt.

Zamjenica gradonačelnika Grada Dubrovnika gospođa Jelka Tepšić je čestitala Zajednici tehničke kulture Grada Dubrovnika i njenim partnerima na dobivenom projektu. Drago joj je da je Grad Dubrovnik prepoznao ovakve inicijative kroz Centar za mlade koje su hvalevrijedne, te da će nastaviti ulagati u razvoj potencijala mladih te daljnji razvoj suradnje sa Zajednicom tehničke kulture Grada Dubrovnika i udrugama partnerima.

Gjino Šutić predsjednik Univerzalnog istraživačkog instituta UR je istaknuo vrijednost ovog projekta za lokalnu zajednicu u kontekstu održivosti, jer uz bogat program koji nas očekuje kroz dvije godine projekta, isti se bazira na razvoju kapaciteta novim mladih STEM edukatora.

Du STEM projekt je financiran u sklopu poziva UP.04.2.1.10 Jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva za popularizaciju STEM-a bespovratnim sredstvima u ukupnom iznosu od 2.660.083,07 kuna, od kojih je 85% sufinancirano iz Europskog socijalnog fonda, a 15% iz Državnog proračuna Republike Hrvatske.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.