Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Zajednica tehničke kulture održali predavanja mladim Zadranima

02.11.2021.

07:44

Autor: Radio Dubrovnik

Zajednica tehničke kulture

Zajednica tehničke kulture

Foto: - / -

Protekla tri dana od 30. listopada do 1. studenog je održana Škola tehničke kulture i pripreme za natjecanja mladih tehničara za mlade iz osnovnih i srednjih škola Grada Zadra, te članova udruga i klubova Zajednice tehničke kulture Zadarske županije.

Školu i pripreme za natjecanja su organizirale i provele Zajednica tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije i Zajednica tehničke kulture Grada Dubrovnika u suradnji sa svojim članicama.
 
Prvog dana škole u masliniku na otoku Lokrumu je održana radionica Šareni strujni krug koju je vodila Dinka Lale članica Informatičkog kluba Futura sa Sveučilišta u Dubrovniku. Nakon radionice polaznici i njihovi pratitelji su iskoristili slobodno vrijeme za šetnju Lokrumom i razgledavanje Grada i zidina.
 
U nedjelju je tajnik Zajednice tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije i Zajednice tehničke kulture Grada Dubrovnika Tomo Sjekavica u Centru za mlade Dubrovnik održao dvije radionice. Ujutro je bila radionica programiranja u programskom jeziku Python, a popodne radionica crtanja 3D olovkama na kojima su crtali razne 3D modele dijelom po nacrtima, a većinom samostalno.
 
Trećeg, ujedno i zadnjeg dana Škola tehničke kulture i pripreme za natjecanja mladih tehničara u jutarnjem terminu u Centru za mlade Dubrovnik je Tomo održao Arduino radionicu robotike. Na Arduino radionici su se spajali osnovni elektronički elementi i senzori s Arduino pločicom, te programirali. U popodnevnom terminu Vladimir Glavočić iz Društva brodomodelara Argosy u Centru brodomaketarstva na Batali održao je radionice brodomaketarstva. Na radionici brodomaketarstva polaznici su radili razne makete brodova: primorske barke, kajake, remorkere... Između dvije radionice u ponedjeljak mladi iz Zadra su dodatno odradili još jednu radionicu crtanja 3D olovkama.
 
Kroz Školu tehničke kulture i priprema za natjecanja mladih tehničara mladi iz Zadra su stekli dodatna znanja i vještina iz područja tehničke kulture. Zajednice tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije,  Grada Dubrovnika i Zadarske županije su razmijenile svoja iskustva te započeli s provođenjem zajedničkih programskih aktivnosti.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.