Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić na generalnoj skupštini FEDE-a

28.03.2022.

07:44

Autor: HRT - Radio Dubrovnik

Zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić na generalnoj skupštini FEDE-a

Zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić na generalnoj skupštini FEDE-a

Foto: Grad Dubrovnik / -

Zamjenica gradonačelnika Grada Dubrovnika Jelka Tepšić sudjelovala je na generalnoj skupštini FEDE-a (Federation for Education in Europe).

Glavni ciljevi međunarodne obrazovne organizacije FEDE jesu povezivanje sveučilišta i nezavisnih obrazovnih institucija kako bi se stvorio jedinstveni europski sustav visokog obrazovanja. Poseban fokus organizacije usmjeren je i na promicanje jednakog pristupa obrazovanju uz interkulturalni dijalog.

U kontekstu unapređivanja vrijednosti školovanja i inovacija, ulaganja u izvrsnost te kulturu demokracije kroz edukaciju, zamjenica Jelka Tepšić prisutnima je iznijela promišljanja i predstavila projekte i mjere putem kojih gradska uprava teži stvaranju uključivog i obrazovnog lokalnog stanovništva, posebice mladih naraštaja. Zamjenica je također iskazala zadovoljstvo što je upravo Dubrovnik ovogodišnji domaćin skupštine FEDE-a.

„Kao predstavnik Grada Dubrovnika želim naglasiti kako su vrijednosti školovanja i stjecanja znanja ključne odrednice koje svako društvo mogu učiniti kvalitetnijim i sposobnijim, u onom osobnom i profesionalnom dijelu života. To su prioriteti koje trebamo dodatno osvijestiti i osigurati u konačnici pravovremeno integriranje mladog čovjeka u zajednicu kako bi se u potpunosti ostvario. Pridati pozornost visokom obrazovanju važno je i iz razloga poboljšanja kvalitete života i položaja mladih generacija“, naglasila je zamjenica Tepšić.

Ovom je prilikom predstavila način stipendiranja učenika i studenata koje provodi gradska uprava, pa je istaknula kako je za 2022. godinu dodijeljeno 72 stipendije u različitim kategorijama. Prezentirala je i lokalni program za mlade, dokument koji sadrži sveobuhvatan strukturni pristup u izgradnji socijalnih, ekonomskih, kulturnih i drugih uvjeta nužnih za osposobljavanje mladih, posebice osoba s invaliditetom. Spomenula je zamjenica i Centar za mlade koji se kako je kazala profilirao kao središnje mjesto brojnih projekata u području znanosti, tehnologije, umjetničkog stvaralaštva i informiranja.

Na samom kraju je istaknula kako Grad Dubrovnik njeguje izvrsnu suradnju i sa Sveučilištem u Dubrovniku.

„Sveučilište u Dubrovniku prati potrebe gospodarstva i društvene zajednice, oslanjajući se uvijek na tradiciju i kulturu Dubrovnika, posebno se to odnosi na područje pomorstva i turizma, kao temeljima razvoja visokog obrazovanja u gradu. Ono što moram pohvaliti ovom prigodom jest značajan iskorak domaće obrazovne institucije u pogledu provedbe europskih projekata poput Erasmus+ programa odnosno mobilnosti studenata, pa tako veliki broj stranih studenata odabire upravo Dubrovnik za stjecanje novih iskustava i znanja, što nas čini iznimno ponosnima i motiviranima za daljnja ulaganja u obrazovanje“, zaključila je.

Prisutnima su se obratili i predsjednica FEDE-a Claude Vivier Le Got iz Francuske, a skupštini su nazočili i počasna konzulica Francuske u Dubrovniku Lucijana Leoni, dopredsjednici obrazovne institucije Coralia Cotoraci iz Rumunjske, Claire Saint Jean iz Ujedinjenog Kraljevstva, Salvador Cintado Pastor iz Španjolske te Rinaldo Rosso iz Italije.

FEDE (The Federation for Education in Europe) federacija je obrazovnih institucija koja sjedište ima u Francuskoj. Ujedno je i međunarodna nevladina organizacija i nadnacionalno tijelo koje sudjeluje u radu Vijeća Europe te je partner UNESCO – a. Prilikom svog djelovanja organizacija uključuje 47 država članica i predstavlja 800 milijuna građana te stavlja promicanje ljudskih prava u središte svog obrazovnog rada.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.