Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Završena obnova pločnika na Pilama

05.11.2020.

14:03

Autor: Radio Dubrovnik

Grad Dubrovnik

Grad Dubrovnik

Foto: - / -

Cjelovita sanacija kamenog nogostupa zapadnog pristupa povijesnoj jezgri Grada privedena je kraju, čime je „recepcija grada“ dobila ljepši i reprezentativniji izgled. Projekt obnove započeo je u ožujku, a radovi su bili podijeljeni u faze kako bi se pješacima omogućio neometan prolaz.

Na potezu od restorana Dubravka, Ulicom branitelja Dubrovnika sve do skretanja za Gradac obnovljeno je ukupno oko 1 100 kvadratnih metara pločnika.

Na ovom području kamene ploče su često pucale zbog opterećenja i dotrajalosti te je dolazilo do ulegnuća na pojedinim dijelovima što je predstavljalo moguću opasnost za prolaznike i izgledom je bilo neprimjereno za kontaktnu zonu povijesne jezgre. Radove je provodio Upravni odjel za promet, slijedeći smjernice Konzervatorskog odjela u Dubrovniku. Sukladno uputama konzervatora da se očuva što više starog kamena, uspješno je očuvano i ponovno ugrađeno oko 300 kvadratnih metara pločnika.

S radovima se započelo na Pilama zbog najveće frekvencije prolaznika, a u prvoj fazi obnovljen je i cijeli plato Brsalje. Spomenik braniteljima, tzv. Kocka mora, demontiran je i uklonjen zbog opasnosti od urušavanja, a uklonjena je i podloga cijelog platoa te je ugrađena potpuno nova. Prigodom obilaska radova u lipnju, gradonačelnik Franković najavio je postavljanje novog spomenika o čijoj će se izvedbi i lokaciji gradska uprava usuglasiti s braniteljskim udrugama.

U narednom periodu sanirat će se još manji dio nogostupa s druge strane ulice i popraviti pločnik na parkingu za motocikle na Pilama.

Radove vrijedne 2.3 milijuna kuna s PDV-om izveo je Građevinar-Quélin d.d., a za stručni nadzor angažirana je tvrtka CON-TEH d.o.o.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.