Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

10:56 / 18.10.2020.

Autor: Radio Dubrovnik

Završila "72 sata bez kompromisa", večeras misa zahvalnica

Dubrovačka biskupija/mladi-dbk.com

Dubrovačka biskupija/mladi-dbk.com

Foto: - / -

Uspješno su se završile sve volonterske akcije projekta „72 sata bez kompromisa“. Projekt se održao od 15. do 18. listopada, a Dubrovnik je okupio preko dvjesto volontera koji su u dva dana podijeljeni u ekološke, radne i socijalne akcije odradili preko tridesetak volonterskih akcija.

Akcije su se odvijale diljem Grada i okolice, a volonteri su dolazili na akcije prethodno ne znajući što će raditi i gdje će ići, što je i čar beskompromisnog volontiranja, dati cijelog sebe na raspolaganje sa svim svojim talentima i vještinama.

Prvi dan, petak, volontere je poslužilo lijepo vrijeme pa su uspješno odradili sve predviđene akcije. Od ranog jutra krenuli su s čišćenjem odmorišta krenuvši od Mosta prema Bistrini gdje su očistili deset autobusnih stanica i dva odmorišta, uređenju prostora Društva multiple skleroze Dubrovačko-neretvanske gdje su se bavili osposobljavanjem prostora za pituranje i samim pituranjem prostora.

Dio volontera okupio se ispred dječjeg vrtića kako bi i našim najmlađim sugrađanima sredili okoliš i igralište s kojim se svakodnevno koriste. Nekolicina volontera ostala je pomoći u Caritasu Dubrovačke biskupije pri podjeli hrane. Dok je dio volontera uređivao obiteljski stan kako bi omogućili jednoj obitelji normalne životne uvjete, a ostatak volontera bavio se uređivanjem vrtova, čupanjem korova, izvlačenjem drače i ostalim ekološkim akcijama.

Idući dan, subota, nekolicina akcija se nastavila od prethodnog dana. Neke od novih akcija su bile uređenje i čišćenje okoliša sportskih terena u Gospinom polju te uređenje okoliša i dječjeg igrališta drugog vrtića. Iako volontere vrijeme nije poslužilo cijeli dan, uspjeli su odraditi skoro sve predviđene akcije. Dio kreativnih volontera pozabavio se izradom kreativnih predmeta dok su drugi izrađivali kolače kako bi ih poklonili štičenicima Doma za starije i nemoćne. Također, volonterskoj akciji su se pridružili i skauti odreda Sv. Benedikta koji su pripomogli pri uređenju vrtova i okoliša Caritasa Dubrovačke biskupije.

“Obučeš majicu, staviš masku, rukavice i baciš se na posao. Možda nedaš svoj maksimum, možda i ne zadovoljiš svoja očekivanja. Možda ti je baš bilo bezveze, dosadno, hrana ti se nije svidjela, nije ti bilo zabavno. No, kada se vraćaš kući polako poćnu izvirati osjećaji, dolazi smisao oblačenja zelene majice, nazvao bi je uniformom superheroja, osjećaš se kao Hulk. Možeš podignuti stari oronuli ormar za koji si mislio da nikada nećeš moći. Zašto moram stavljati ovu glupu masku koja me žulja, jako se znojim ispod nje, ali shvatim da sam zaštitio sebe i svoje prijatelje!”, riječi su jednog od volontera o samoj akciji i “novom normalnom” što ih je dočekalo na samom projektu uz poštivanje epidemioloških mjera.

Volonteri će se danas u 18 sati okupiti na Misi završnici projekta te samoj zahvalnici za projekt. Nakon mise uslijedit će dodjela zahvalnica za sve volontere te roštilj.

Projekt “72 sata bez kompromisa” najveći je volonterski projekt u Hrvatskoj te se šesti put odvija u Dubrovniku. Ove godine u projektu je sudjelovalo 14 gradova i 1 općina, preko 3000 volontera I 350 volonterskih akcija.

Glavni organizator projekta u Dubrovniku je Studentski katolički centar Dubrovnik uz suradnju Vijeća za mlade i  Caritasa Dubrovačke biskupije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.