Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Završile online pripreme za ispit državne mature iz fizike

23.02.2021.

11:39

Autor: Radio Dubrovnik

Dubrovačke knjižnice/ Vedran Levi

Dubrovačke knjižnice/ Vedran Levi

Foto: - / -

Besplatne ''E-pripreme za ispit državne mature iz fizike'', koje je preko aplikacije MS Teams u organizaciji Dubrovačkih knjižnica vodio fizičar Hrvoje Mesić, privele su se kraju. Pripreme koje su bile namijenjene svim srednjoškolcima, naročito maturantima, počele su 21. studenoga 2020.

Odvijale su se svake subote, osim u razdoblju zimskih praznika, sve do 20. veljače 2021. Za pripreme je bilo prijavljeno 26 đaka koji su ih preko dobivene poveznice mogli pratiti.

Profesor Mesić sa srednjoškolcima je u deset susreta riješio preko 500 konkretnih zadataka koji se protežu kroz četverogodišnje školovanje te obradio cjeline: mehanika 1, mehanika 2, toplina, elektricitet, elektromagnetizam, titranje i valovi, optika i moderna fizika. Prezentacije do sada obrađenih cjelina (u formatu ppsx) mogu se preuzeti na stranici Prirodopolisa (http://www.prirodopolis.hr/).

Naime, fizika je najčešće traženi izborni predmet na maturi, a da bi se položila državna matura, po gimnazijskom programu moraju se položiti tri obvezna predmeta: hrvatski, matematika i strani jezik. Međutim, mnogi fakulteti traže da se uz tri obvezna položi još barem jedan izborni predmet, a to je najčešće fizika.

Stoga su “E-pripreme za ispit državne mature iz fizike“ krenule kako bi pripremile učenike za ono što ih čeka na maturi, te su se na ovaj način učenici mogli uključiti u nastavu s mogućnošću postavljanja pitanja, dodatnih pojašnjenja, zahtijevati sporije izlaganje i pitati sve što ih zanima.

Ove pripreme za učenike koji izaberu fiziku kao izborni predmet na maturi organizirale su Dubrovačke knjižnice za učenike dubrovačkih srednjih škola (a i šire), a financirane su uz podršku Zaklade Caboga Stiftung.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.