Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Završna radionica EU projekta SUMBooST2

23.12.2021.

08:27

Autor: HRT - Radio Dubrovnik

Završna radionica EU projekta SUMBooST2

Završna radionica EU projekta SUMBooST2

Foto: Grad Dubrovnik / -

U sklopu europskog projekta “Sustainable Urban Mobility Boost Smart Toolbox Upgrade (SUMBooST2)“, 20. prosinca 2021. na Fakultetu prometnih znanosti održana je završna radionica.

Projekt SUMBooST2 sufinanciran je od strane „EIT Urban Mobility-a“, inicijative Europskog instituta za inovacije i tehnologiju (EIT), koje je tijelo Europske Unije.

Na održanoj radionici prisustvovali su predstavnici Grada Dubrovnika. Naime, uz Grad Dubrovnik projektno partnerstvo čine Fakultet prometnih znanosti, Ericsson Nikola Tesla, Grad Rijeka i Grad Zagreb.

Radionica je započela uvodnim govorom voditelja projekta ispred Fakulteta prometnih znanostiizv.prof.dr.sc. Marka Šoštarića, predstavljanjem aktivnosti te vizije i ciljeva projekta. Nakon toga uslijedili su predstavnici partnera Ericssona Nikola Tesla, koji su predstavili metodologiju SUMBooST2 alata baziranu na velikim setovima podataka. Sudionicima su također predstavljeni i glavni rezultati te stečena iskustva tijekom provedbe projekta.

Naime, tijekom trajanja projekta u Dubrovniku se analiziralo koliko ljudi između određenih zona grada putuje javnim prijevozom, biciklom ili pješice. Na području zona u kojima se ustanovio veliki broj putovanja navedenim održivim oblicima prijevoza predložena su dodatna poboljšanja javnog prijevoza, biciklističkih i pješačkih staza kako bi se povećao broj putovanja/kretanja u tim (održivim) oblicima prijevoza, a posljedično manje automobilima.

Ukupna vrijednost projekta SumBooST2 iznosi 193.400 eura, a sredstva za Grad Dubrovnik iznose ukupno 14.948 eura i u 100 postotnom iznosu su financirana sredstvima Europske unije.

Projekt SumBooST2 započeo je 1. siječnja 2021. godine i traje do 31. prosinca 2021. godine.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.