Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Završne pripreme za berbu grožđa na Pelješcu

20.08.2022.

12:48

Autor: HRT - Radio Dubrovnik/ Joško Jelavić

Festival peljeških okusa

Festival peljeških okusa

Foto: Ivo Biočina / TZO Orebić

U vinarijama i podrumima brojnih peljeških vinskih tvrtki i obrta manjih vinara i u vinarijama poljoprivrednih zadruga u Stonu, Putnikoviću, Janjini, Kuni, Potomju i Donjoj bandi u tijeku su završne pripreme za berbu grožđa koja ove godine zbog posljedice dugotrajne suše i velikih vrućina počinje ranije.

Tako početkom idućeg tjedna s branjem Zinfandela, najpoznatije američke crne sorta grožđa, rođaka našeg Plavca malog počinju u vinogradima u Vignju i Orebiću, a slijedit će berba ranih sorti bijelog i crnog groža- I ove će godine tvrtke Korta Katarina i Grgić vina i dio peljeških vinara od svojih kooperanata otkupljivati grožđe sorte Pošip iz čarskog i smokvičkog vinogorja na Korčuli.

Pelješki vinogradari i vinari berbu očekuju u znatno povoljnijem ozračju, jer je zbog uspješne turističke sezone i sve bolje pozicije na tržištu znatno pojačana prodaja peljeških vina, a kiša koja je pala potkraj prošlog tjedna dobro je došla dijelu vinograda, osobito na plićim terenima na Dingaču.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.