Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Završne pripreme za tradicionalni prvosvibanjski uspon na Svetog Iliju

21.04.2022.

12:47

Autor: HRT - Radio Dubrovnik/ Joško Jelavić

Orebić

Orebić

Foto: HRT - Radio Dubrovnik / -

Članovi planinarskog društva sveti Ilija u Orebiću obavljaju završne pripreme za tradicionalni prvosvibanjski uspon na 961 metar visoko brdo Sveti Ilija koji je do pandemije korona virusa bio najposjećeniji događaj u prirodi na Pelješcu na kojem se znalo okupiti više od 400 ljubitelja planinarenja.

U protekle dvije godine iz poznatih razloga organiziranog uspona na najviše pelješko brdo nije bilo, a sada se nakon ukidanja epidemioloških mjera ponovo očekuje masovniji posjet.

U sklopu priprema članovi društva čistili su i uređivali planinarske staze i puteve, među njima i dio planinarskog puta od Franjevačkog samostana u Podgorju kroz Bilopolje i okoliš oko planinarske kućice na koti od 585 metara.

Brdo Sveti Ilija od davnina je privlačio planinare a njegovu važnost u turističkoj ponudi još 1907. godine uopćilo je tadašnje Društvo za poljepšanje i uređenje mjesta Orebiće probivši i uredivši planinarski put od Orebića do vrha brda.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.