Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Zbog obilne kiše protekao izvor na Orahu u klancu Prosik iznad Trpnja

22.11.2021.

14:13

Autor: Radio Dubrovnik/ Joško Jelavić

Grgo Jelavic/ Pixsell

Grgo Jelavic/ Pixsell

Foto: - / -

Nakon što je ove godine ranije još prije ljeta presušio, ovih dana ponovno je, zahvaljujući obilnim kišama, protekao izvor na Orahu u klancu Prosik iznad Trpnja, što je svojevrsni prirodni fenomen na Pelješcu.

S izvora Orah Trpanj se vodom opskrbljuje od 1937. godine kada je na koti 101 metar nadmorske visine izgrađena kaptaža za mjesni vodovod sa spremnikom od 7 vagona.

Živa voda potekla je već u srpnju te godine, a na trpanjskoj plaži izgrađena fontana i postavljen tuš za kupače. I u godinama prije turističkog razvitka Trpnja izvor na Orahu bi tijekom ljeta presušio, a voda se dopremala vodonoscima i tako sve do izgradnje priključka na regionalni vodovod Neretva-Pelješac- Korčula-Lastovo-Mljet.

Od prije nekoliko godina zahvaljujući Hrvatskim vodama Trpanj se samostalno opskrbljuje vodom iz dvije izdašne bušotine s istočne strane naselja Gornja Vrućica o kojima kao i o vodoopskrbi Trpnja brine komunalno društvo „Izvor Orah“.

Inače, izgradnju vodovoda pokrenulo je tadašnje Društvo za poljepšanje Trpnja, a zaslužno je i za elektrifikaciju mjesta osnivanjem najprije Promicateljskog odbora 9. srpnja 1938. godine i odmah potom Električne zadruge.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.