Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Zbog ospica: Zavod za javno zdravstvo poziva na provjeru cjepnog statusa djece

23.04.2015.

08:10

Autor: Silva Capurso

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Republici Hrvatskoj je krajem 2014. g. započela epidemija ospica, koja se širi zemljom i do sada je registrirano više od 160 oboljelih, mahom necijepljenih osoba.

Epidemija je do sada zabilježena u sjevernim i zapadnim krajevima Hrvatske, no posljednjih je dana obrađen vjerojatno prvi slučaj u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Ospice su vrlo zarazna virusna bolest, karakterizirana osipom, kašljem, curenjem iz nosa, iritacijom očiju i visokom tjelesnom temperaturom. Oko 17% oboljelih ima jednu ili više komplikacija bolesti kao što su upala uha, upala pluća, febrilne konvulzije, odnosno grčenje uslijed visoke temperature, proljev ili upala mozga tj. encefalitis.
Najčešća komplikacija, upala pluća, javlja se u oko 6% oboljelih i vodeći je uzrok smrtnosti od ospica. Prema posljednjim podacima u Europskoj uniji godišnje se registrira 1 umrli na 3-4 tisuće oboljelih od ospica. Zbog toga iz Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije mole roditelje da provjere jesu li njihova djeca redovito cijepljena i ako nisu da se jave svome pedijatru ili školskom liječniku.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.