Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

"(Zlo)uporaba prošlosti: moderne predodžbe i predrasude o baštini"

15.12.2015.

14:47

Autor: Adriana Tomašić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Javni razgovor na temu „(Zlo)uporabe prošlosti: moderne predodžbe i predrasude o baštini" održat će se u konferencijskoj dvorani Poslijediplomskog središta Dubrovnik, u četvrtak, 17. prosinca. Početak je u 19 sati.

Ako je iskustvo majka mudrosti, prošlost bi trebala biti spremište materijala od kojega gradimo vlastito iskustvo i iz kojega izvire naša mudrost. No, funkcionira li uvijek ta jednadžba? U procesu zbrajanja predodžbi o (vlastitoj) prošlosti javlja se iracionalna funkcija - stvaranje identiteta - funkcija kojom se predodžbe često pretvaraju u predrasude. Jedna od temeljnih upotreba prošlosti u moderno doba vezana je upravo uz stvaranje nacionalnih identiteta, a u nastojanju da se vlastite nacionalne kulture što jasnije odrede i omeđe, nerijetko su se događali nesporazumi. Tako su i kod interpretacije baštine, kao najvrjednijeg dijela prošlosti, često predodžbe temeljene na predrasudama, koje zatim postaju kanoni. O tome kako povjesničari gledaju na te kanone, koliko ih i sami podržavaju, o uporabi i zlouporabi prošlosti i manipulaciji baštinom govorit će Gábor Klaniczay s Odsjeka za srednjovjekovne studije Srednjoeuropskog sveučilišta u Budimpešti i Trpimir Vedriš s Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.  

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.