Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Znanstveni skup „Budućnost religije” održava se u IUC-u

02.05.2019.

17:00

Autor: Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Foto: - / -

Međunarodni interdisciplinarni znanstveni skup "Budućnost religije", pod inspirativnim i karizmatičnim vodstvom utemeljitelja, znamenitog američkog filozofa religije Rudolfa J. Sieberta, profesora Western Michigan University, održava se 43. put na Interuniverzitetskom centru.

Podtema ovogodišnjeg seminara "Um i religija" okupila je od 29. travnja do 4. svibnja znanstvenike različitog profila, filozofe, teologe, sociologe, kulturologe i religiologe iz Kanade, Njemačke, SAD, Slovenije, Ukrajine i Hrvatske.

Profesor Siebert zbog bolesti i poodmakle životne dobi izostao je s ovogodišnjeg skupa, ali je poslao opsežan referat u kojemu je sintetizirao svoja dugogodišnja istraživanja kritičke teorije religije i društva, što je na skupu izazvalo živu i produktivnu raspravu. Kako u ovom, tako i ostalim priopćenjima te živim i zanimljivim raspravama, problematizirane su različite religiološke teme, poput budućnosti religije u globalizacijskom kontekstu, odnosa kršćanstva i islama, znanosti, religije i ateizma, patologije nacionalizma i vjerski motiviranog međunarodnog terorizma, te teodicejskog pitanja odgovornosti za zlo u suvremenom svijetu.

Dugovječnost ovoga međunarodnog znanstvenog skupa koji se kontinuirano, bez prekida i u teškim ratnim vremenima opkoljenog i razrušenog Dubrovnika, održava već 43. godinu, svjedoči o dobro pogođenoj temi, koja potvrđuje izglednu budućnost, ali i transformaciju religije u modernom i post-modernom svijetu. Visoku stručnu i znanstvenu kvalitetu rasprava pokazuje njihovo publiciranje u zbornicima znanstvenih radova.

Treću knjigu rasprava s dubrovačkog skupa pod naslovom "The Dialectics of the Religious and the Secular: Studies on the Future of Religion" (Dijalektika religijskog i svjetovnog: Studije o budućnosti religije) pred nekoliko godina objavio je svjetski prestižni nakladnik Brill, a uskuro će isti nakladnik objaviti i četvrtu knjigu rasprava, posvećenu utemeljitelju ovoga znanstvenog skupa Rudolfu Siebertu.

U najboljoj tradiciji interdisciplinarnosti, kulturnog pluralizma, međusobnog uvažavanja i tolerancije, što se ovdje godinama njeguje, završen je i ovogodišnji skup uz najavu 44. simpozija o budućnosti religije, koji će se održati od 11. do 16. svibnja 2020. godine.

Mislav Kukoč

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.