Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Znanstveni skup o životu i radu Pavla Bakarića

13.09.2017.

07:19

Autor: Adriana Tomašić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Domu vinske tradicije u Putnikovićima održava se Znanstveni skup o životu i radu Pavla Bakarića, povodom 10-godina od njegove smrti. Pavle Bakarić je neumornim 50 godišnjim radom zadužio agronomsku struku jer je kao znanstvenik postavio temelje za daljnji znanstveno istraživački i pedagoški rad.

 

Po mnogima on je naš najbolji stručnjak za južne kulture. Organizatori skupa su Zavod za mediteranske kulture - Sveučilište u Dubrovniku, Zadružni savez Dalmacije i Poljoprivredna zadruga Putnikovići. 

Povodom 10-godina od smrti PAVLA BAKARIĆA (Žrnovo,1931.- Dubrovnik,2007.) znanstvenim skupom prisijetiti ćemo se njegovog doprinosa razvoju poljoprivrede Dalmacije. U primorskim krajevima gotova da nema ni jednog poljoprivrednika koji nije čuo za mr. sc. Pavla Bakarića i koji se nije koristio njegovim savjetima.

Pavle Bakarić svojim neumornim 50 godišnjim radom zadužio je agronomsku struku jer je kao znanstvenik postavio temelje za daljnji znanstveno istraživački i pedagoški rad. Po mnogima on je naš najbolji stručnjak za južne kulture.

Bakarić je znastvenim i publicističkim radom dao ogromni doprinos razvoju maslinarstva Dalmacije. Svojim radovima je aktulan danas kao i u vrijeme kada je djelovao. Posebno nakon ovogodišnjih katastrofalnih požara, kada je izgorio veliki broj maslinika, postale su zanimljive i tražene njegove dvije knjige - Obnova maslina nakon požara  i Postupak obnove stabala maslina nakon požara.    

Međutim Bakarič najviše je zaslužan za opis sorata maslina u Dalmaciji ukazavši koje blago imamo u ovoj kulturi, postavivši temelje dalmatinskoj elajografiji. Naime Bakarić je prvi upozorio da je Stjepan Bulić, poznat po opisu sorata grožđa, izučio i opisao neke sorte maslina („Dalmatinska elajografija“). To je objavio na simpoziju o Buliću u Dubrovniku 2005. Gdje je on s elajografijom stao Bakarić je nastavio i u nekoliko knjiga opiso karakteristike još oko 40, uglavnom, izvornih sorti maslina i tako ih sačuvao od zaborava i nestanke za buduće generacije. Gotovo da nema niti jedne poljoprivredne kulture kojoj nije posvetio pažnju i o njoj pisao i informirao direktne proizvođače. Međutim, njegovo znanstveno usmjerenje je bilo u prvom redu prema izučavanju maslina, potom smokava, mandarina limuna i naranči. Također se poslijednjih godina bavio i istraživanjem prošlosti poljoprivrede i zadrugarstva.

Mr. sc. Pavle Bakarić rodio se 13. travnja 1931. godine u Žrnovu na otoku Korčuli. Završio je nižu gimnaziju u Korčuli, a srednju poljoprivrednu školu u Kaštel Lukšiću. Prvo zaposlenje, još kao poljoprivredni tehničar, bilo mu je u rasadniku u Čibači (Župa dubrovačka). Nakon toga upisuje i diplomirao 1960. Poljoprivredni fakultet u Sarajevu. Kao inženjer agronomije radi je u Stanici za južne kulture u Dubrovniku,i to uz prekide do 1992. Međuvremeno 1972 je završio je poslijediplomski studi na Agranomskom fakultetu i to iz vočarstva. Dugo godina bio je uspješni direktor Stanice za južne kulture. Prošavši strahote ratnnog okruženja Dubrovnika u Domvinskom ratu 1993. odlazi u mirovinu. Tada se još više posvečije znananošću i publicističkom radu, objavivši preko 20 knjiga i oko stotinjak stručnih i znastvenih radova.

Za svoj rad dobio je mnoga osobna priznanja a posebno treba istaknuti Nagradu za životno djelo Dubrovačko neretvanske županije. 

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.