Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Znanstvenik Saša Ceci predstavlja knjigu "Blesimetar drugi"

30.09.2019.

08:33

Autor: Radio Dubrovnik

Udruga za promicanje prirodnih znanosti

Udruga za promicanje prirodnih znanosti

Foto: - / -

Udruga za promicanje prirodnih znanosti poziva na promociju knjige "Blesimetar drugi" dr. sc. Saše Cecija, čestičnog fizičara s CERN-a i Instituta Ruđer Bošković, jednog od autora i voditelja znanstvene emisije HRT-a "Treći element".

Promocija će se održati 1. listopada u 19 sati u Dubrovnik Beer Company.

U sklopu dvodnevnog gostovanja prof. Ceci će održati još dva predavanja na temu "Kome treba ta popularizacija znanosti?" večeras u 20 sati u Pustjerni (ulica braće Andrijića) za polaznike Udruge za promicanje prirodnih znanosti i 1. listopada s početkom u 16 sati  za studente RIT Croatia (Ulica dob Frana Bulića 3).

 

 

U novoj knjizi Saša Ceci donosi svoje dosad najpopularnije tekstove u kojima na jednostavan način piše o fizici svakodnevnih fenomena kao što su sunčanje, znojenje, plime i oseke, cvrčanje cvrčaka, ljetne oluje, munje i gromovi, škripanje krede, zrcaljenje u ogledalima, odbijanje kugli kod biljara i još mnogo, mnogo toga. Poseban naglasak je na neintuitivnim problemima iz fizike poput razlike uzgona parobroda na rijeci i moru, nelinearnoj vezi brzine automobila i puta kočenja, te objašnjenja zašto je izmjenična struja bolje od istosmjerne u dalekovodima. Tu se pokazuje koliko je za znanost važno postavljanje pravih pitanja, a vidi se i korisnost pogrešnih pitanja – koje Ceci nepogrešivo postavlja u ovim pričama i koje sve čitatelje navode na pogrešan put – u nastavi i popularizaciji fizike. Osim fizike, knjiga sadrži i tipične Cecijeve tekstove s njegovog bloga u kojima se u svom šaljivo-ozbiljnom gorko-slatkom stilu dotiče svega, od matematike i biologije, do vjeronauka, psihologije i politike. Barem one znanstvene. Kroz sve te priče, intervjue i komentare provlači se jedno pitanje: što je uloga, odnosno koja je svrha znanstvenika u modernom društvu. Ceci u knjizi daje svoj odgovor – da je najvažnija uloga znanstvenika da govori istinu. Nije stoga neobično da je na naslovnici – dvorska luda. 

 

O autoru

 

Saša Ceci je čestični fizičar s Instituta Ruđer Bošković, jedan od autora i voditelja znanstvene emisije HRT-a Treći element, dopredsjednik Hrvatskog fizikalnog društva, autor bloga Blesimetar (i istoimene knjige) na portalu Jutarnjeg lista, jedan od organizatora i voditelja zagrebačkih Skeptika u pubu od samih njihovih početaka, popularizator fizike na Facebooku, član Malog vijeća Sindikata znanosti i urednik više udžbenika iz fizike za osnovnu školu. Uz sve to, povremeno drži nastavu na Sveučilištu u Zagrebu. Oženjen je i ima dvoje djece, a u slobodno vrijeme voli svirati gitaru (što ne znači da je zna svirati).

 

Najava predavanja 

 

Kome treba ta popularizacija znanosti?

 

Znanstvenici popularizaciju znanosti najčešće doživljavaju na jedan od dva načina – ili kao zabavu ,ili kao muku. Obično je zabavno pokazivati klincima iz osnovne škole neke atraktivne eksperimente. A svima nama je muka kad svoje istraživanje moramo “zaglupiti” da bismo ga mogli predstaviti medijima ili široj javnosti. No mnoge vještine iz područja znanstvene popularizacije mogu imati velik utjecaj na naše znanstveno istraživanje, na uspješnije objavljivanje radova u prestižniijim časopisima, kao i na bolju percepciju  naših znanstvenih ideja i rezultata među našim kolegama, čak i ako su iz istog područja kao i mi. Ako istražujemo nešto što je zaista važno i izazovno, želimo da to drugi znaju, prepoznaju i razumiju. “Zaglupiti” neki koncept može svatko, ali izvuči njegovu suštinu i pokriti sve njegove kjučne aspekte na svima razumljiv i zanimljiv način zahtjeva određenu vještinu. Vještinu koju dobivamo radeći popularizaciju znanosti na pravi način. Zato je korisno uložiti dodatan trud i steći malo više iskustva u znanstvenoj komunikaciji i popularizaciji. Ali to je tek početak ove priče. Zašto je popularizacija znanosti ključna za sva moderna društva, čut ćemo na predavanju. 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.