Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Znanstveno umjetnički simpozij Povratak moru

04.07.2018.

10:41

Autor: Adriana Tomašić

Foto: Umjetnička galerija Dubrovnik

Foto: Umjetnička galerija Dubrovnik

Foto: - / -

Znanstveno-umjetnički simpozij s ciljem očuvanja Jadranskog mora i obalnih ekosustava „Povratak moru" održat će se danas u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik, a u petak, 6. srpnja u Franjevačkom samostanu Gospe od Špilice na otoku Lopudu.

Kroz panel rasprave, sudionici će objasniti kakvu ulogu umjetnici i njihove ideje mogu imati u istraživanju i očuvanju mora i oceana, te se dotaknuti tema poput percepcije i doživljaja mora i oceana, kulturnih i ekoloških problema s kojima se susreću obalna područja, inspiracije umjetnika i na koji način ona može pridonijeti rješavanju važnih pitanja našeg vremena. Simpozij Povratak moru organiziran je povodom otvorenja jedinstvene međunarodne izložbe Oceani. Izložbu će večeras u 20 sati Umjetničkoj galeriji Dubrovnik otvoriti gradonačelnik Mato Franković, a u petak, u renoviranom samostanu Gospe od Špilice na otoku Lopudu u 20 sati i 30 minuta ministrica kulture Republike Hrvatske, Nina Obuljen Koržinek. Izložbom na Lopudu obilježit će se i dugo očekivano otvorenje samostana Gospe od Špilice, sagrađenog davne 1483. godine, koji nakon dugih 18 godina radova na restauriranju i obnovi postaje nov i dinamičan prostor za konferencije, odmor i okupljanja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.