Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Župan Nikola Dobroslavić imenovao Povjerenstvo za mandarine

06.09.2018.

14:50

Autor: Silva Capurso

Dusko Jaramaz/PIXSELL

Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto: - / -

Kako bi se prepreke u proizvodnji, plasmanu i promociji mandarina što brže i kvalitetnije otklonile povjerenstvo ima za cilj pojednostavniti proceduru ishodovanja radnih dozvola za strane državljane te dobivanje zaštićene oznake izvornosti i zadovoljavanja uvjeta za EU oznaku izvornosti.

Na prvom radnom sastanku istaknuto je nekoliko važnih tema na kojima će Povjerenstvo raditi, između ostalog poticanje pojednostavljenja procedure ishodovanja radnih dozvola za strane državljane, dobivanja zaštićene oznake izvornosti, kao i zadovoljavanja uvjeta za europsku oznaku izvornosti, unapređenja proizvodnje, izlaska na nova tržišta itd.. Također, Povjerenstvo će obavještavati proizvođače o aktualnim mjerama Ministarstva poljoprivrede: Sudjelovanje u Školskoj shemi – besplatni obroci mlijeka i mliječnih proizvoda te voća i povrća hrvatskim školarcima te Poziv za prijavu izlagača na Sajam zimnice i autohtonih proizvoda.

Proizvođači su tom prilikom istaknuli kako je mandarina „jedina isplativa kultura koja ne može, poput primjerice lubenice, biti ugrožena raznim uvoznim proizvodima iz Tunisa, Italije itd.“ te kako se ove godine očekuje urod do 50 tisuća tona mandarina od čega je 80 posto namijenjeno izvozu.

Svrha Povjerenstva stoga će biti osigurati koordinaciju svih dionika u procesima upravljanja mandarinom s ciljem što boljeg plasmana proizvoda i osiguranja kvalitete proizvoda. Novi sastanak dogovoren je krajem ovog tjedna.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.