Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Župan u nastupni posjet primio veleposlanika Indije

26.02.2021.

11:41

Autor: Radio Dubrovnik

Dubrovačko-neretvanska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Foto: - / -

Župan Nikola Dobroslavić primio je u Palači Ranjina u nastupni posjet veleposlanika Indije N. E. Raja Kumara Srivastavu, kojem je ovo prvi službeni posjet Dubrovniku i Dubrovačko-neretvanskoj županiji, budući da je veleposlanikom imenovan prije svega pet mjeseci.

Kazao je kako na razini dviju država postoji suradnja, koju je cilj intenzivirati, ali i da veliku priliku jačanju suradnje vidi u turističkom sektoru, budući da su indijski državljani zainteresirani za posjet našoj obali.

Uz dobrodošlicu u najjužniju hrvatsku županiju, župan Nikola Dobroslavić je rekao: „Središte naše županije je ovaj prelijepi grad – Dubrovnik, ali imamo još lijepih i povijesnih gradova i mjesta, kao što su Korčula, Cavtat, Ston. Poluotok Pelješac regija je izvrsnih vina, a u Stonu imamo razvijenu akvakulturu, gdje je uzgoj nadaleko poznatih i doista odličnih kamenica. Kao županija smo primarno orijentirani na turizam, no moram istaknuti i kako u dolini Neretve imamo vrlo razvijenu poljoprivredu, a važan gospodarski čimbenik i to ne samo za RH nego i za cijelu regiju je i Luka Ploče.“

Župan je dodao i kako imamo Zračnu luku koja je nedavno rekonstruirana i jedna od najmodernijih u Hrvatskoj, što nam je vrlo važno budući da nam većina turista dolazi avionom, a u tom kontekstu je tijekom susreta bilo riječi o razmatranju mogućnosti povezivanja Hrvatske i Indije izravnom zračnom vezom. Veleposlanik Srivastavu istaknuo je kako je broj indijskih turista u Hrvatskoj značajno porastao nakon što je ovdje sniman film indijske produkcije te su se na taj način njegovi sunarodnjaci pobliže upoznali s Republikom Hrvatskom, koja im je sada postala zanimljiva turistička destinacija. Kao prilog optimističnom pogledu na predstojeću sezonu, veleposlanik Srivastavu je kazao kako je u njegovo zemlji, zahvaljujući značajnoj procijepljenosti, situacija s pandemijom koronavirusa jako povoljna te daje nadu kako nas čeka poboljšanje situacije.

Također, kao moguća područja suradnje dviju zemalja istaknute su i digitalne tehnologije te visoko obrazovanje i kultura, a kao zanimljivost veza između Dubrovnika i Goe – crkva sv. Vlaha, a koju su još u 16. stoljeću, prema povijesnim zapisima, sagradili dubrovački trgovci i pomorci.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.