Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Županija nabavila vrijednu opremu za Zavod za javno zdravstvo

07.02.2022.

09:10

Autor: HRT - Radio Dubrovnik

Dubrovačko-neretvanska županija nabavila vrijednu opremu za Zavod za javno zdravstvo

Dubrovačko-neretvanska županija nabavila vrijednu opremu za Zavod za javno zdravstvo

Foto: Dubrovačko-neretvanska županija / -

U sklopu projekta WATERCARE Dubrovačko-neretvanska županija nabavila je specijaliziranu opremu za automatsko uzorkovanje mikrobioloških i okolišnih parametara, vrijednu 372.500 kuna, te je nabavljenu opremu ustupila na korištenje Zavodu za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije.

Županijski zavod za javno zdravstvo u redovnom poslovanju obavlja niz terenskih uzorkovanja i laboratorijskih ispitivanja pa je spomenuta oprema vrijedan dodatak i zavodu i svim krajnjim korisnicima njenih rezultata.

Oprema se sastoji od automatskog uzorkivača, fiksne i prijenosne multiparametarske sonde s brojnim senzorima, vremenske stanice te modema za dojavu i dostavu podataka, a služi za automatsko uzorkovanje vode u određenim vremenskim intervalima s ciljem prepoznavanja potencijalnog onečišćenja.

Cilj projekta WATERCARE je poboljšanje kakvoće mora za kupanje smanjenjem mikrobiološkog onečišćenja korištenjem inovativnih alata u gospodarenju i obradi fekalnih otpadnih voda. Također, cilj je razviti sustav predviđanja i alarmiranja u slučaju onečišćenja mora za kupanje koji bi pomogao u odlučivanju o korištenju mora za kupanje.

Ukupna vrijednost projekta WATERCARE iznosi 2,83 milijuna eura.

Partneri na projektu su, uz Dubrovačko-neretvansku županiju i Nacionalni istraživački savjet, Institut za morske znanosti iz Ankone, tvrtka ASET SPA iz Fana, Regija Marche, Regija Abruzzo, Sveučilište Urbino Carlo Bo, Splitsko dalmatinska županija, Sveučilište u Splitu, Istarsko veleučilište i Hrvatske vode.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.