Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Županija pomogla školjkarima u dobivanju oznake izvornosti za kamenicu

13.09.2019.

14:51

Autor: Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Foto: - / -

Dubrovačko-neretvanska županija je dodijelila bespovratnu potporu sedamnaest poduzetnika – uzgajivača školjaka – kamenica za podmirenje troškova dobivanja oznake izvornosti u ukupnom iznosu od 68 000 kuna.

Naime, malostonska kamenica dobila je oznaku izvornosti na nacionalnoj razini, a uskoro bi trebala biti zaštićena i od Europske unije. Oznaka izvornosti školjkarima bi trebala omogućiti lakši plasman, a kupcu jamstvo kvalitete. Ostrea edulis prvi je morski proizvod koji je dobio zaštićenu oznaku izvornosti.

To je prvi korak u zaštiti zemljopisnog podrijetla kraljice školjaka. Slijedi postupak pred Europskom komisijom pa će stonska plosnata kamenica biti prva zaštićena na području Europske unije.

Ova potpora školjkarima dio je aktivnosti u Malostonskom zaljevu i Malom moru koje Županija kontinuirano provodi a koje su značajno povećane u protekle 3 godine kada je i nadležnost nad koncesijama u Malostonskom zaljevu prešla na Dubrovačko-neretvansku županiju.

U svrhu omogućavanja svih elemenata proizvodnog procesa, Županija kontinuirano provodi monitoring Malostonskog zaljeva. U suradnji sa nadležnim ministarstvom izrađene su zasebne studije za uzgoj mušula i kamenica te se uskoro očekuje i izrada cjelovite analize stanja u Malostonskom zaljevu s posebnom osvrtom na zaštitu od predatora te osiguranja mjesta na obali za nesmetan iskrcaj i obradu školjaka.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.