Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Županija započela isplatu dva milijuna kuna za božićnice umirovljenicima

11.12.2020.

16:58

Autor: Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Foto: - / -

U okviru programa skrbi o umirovljeničkoj populaciji, županijski Upravni odjel za društvene djelatnosti, iz proračunskih sredstava za 2020. godinu, isplaćuje umirovljenički dodatak umirovljenicima s mjesečnom mirovinom do 1.500 kuna, a po podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

Putem Hrvatske pošte, županijski umirovljenički dodatak dostavit će se na kućne adrese umirovljenicima na području gradova Korčula, Metković, Ploče i Opuzen te općina Konavle, Ston, Janjina,  Orebić, Trpanj,  Lumbarda, Lastovo, Smokvica, Blato, Vela Luka, Kula Norinska, Slivno, Pojezerje i Zažablje.

Umirovljenicima s područja Grada Dubrovnika ovaj dodatak se isplaćuje iz gradskih proračunskih sredstava, a umirovljenicima iz općina Dubrovačko Primorje, Župa dubrovačka i Mljet, umirovljenički dodatak isplaćuju izravno njihove općine, koje tako provode, u suradnji s Dubrovačko-neretvanskom županijom, Županijski umirovljenički standard.

Usprkos otežanoj i financijski izazovnoj situaciji uzrokovanoj pandemijom koronavirusa, Dubrovačko-neretvanska županija nastavlja provoditi Program izrade i provedbe izjednačavanja umirovljeničkog standarda koji je pokrenut još 2010. godine.

Podsjetimo, te godine u proračunu Županije bilo je osigurano 700,000 kuna, a u međuvremenu su proračunska sredstva povećana, te u  2020. godini iznose 2.000.000 kuna.

Pri isplati božićnica za 2020. godinu vodilo se računa o ujednačavanju umirovljeničkog dodatka za umirovljenike u navedenim općinama i gradovima pa se svakom umirovljeniku isplaćuje pojedinačni iznos od 800 kuna. Županijski umirovljenički dodatak isplaćuje se za 2433 umirovljenika s područja županije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.