Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Županijska delegacija na Europskom tjednu regija i gradova

14.10.2019.

16:36

Autor: Baldo Marunčić

Dubrovačko-neretvanska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Foto: - / -

Dubrovačka-neretvanska županija i ove godine sudjelovala je u najvećoj europskoj manifestaciji posvećenoj regionalnoj suradnji — Europskom tjednu regija i gradova, od 7. do 10. listopada u organizaciji Europskog odbora regija i Glavne uprave Europske komisije za regionalnu i urbanu politiku.

Prvog dana studijskog posjeta, delegacija iz Dubrovačko neretvanske županije, sastavljena od predstavnika županije, razvojne agencije, gradonačelnika i načelnika, posjetila je Europski parlament gdje se susrela sa zastupnikom Karlom Resslerom. Tijekom sastanka raspravljalo se o budućim prioritetima Europske unije te o Višegodišnjem financijskom okviru za razdoblje 2021.-2027., odnosno kako bi se budući proračun EU mogao odraziti na regionalnu i lokalnu razinu, s obzirom na predloženo smanjenje financijske omotnice za kohezijsku politiku.

Sudionici studijskog posjeta imali su priliku i susresti se s predstavnicima Stalnog predstavništva Republike Hrvatske pri Europskoj uniji. Neke od tema sastanka bile su Predsjedanje Republike Hrvatske Vijećem EU u prvoj polovini 2020. godine, pregovori o budućem proračunu, provedba energetske tranzicije i Europski Zeleni dogovor, telekomunikacije i transport te digitalne politike. Župan Nikola Dobroslavić govorio je o strateškim ciljevima Dubrovačko-neretvanske županije.

Delegacija je sudjelovala i na konferenciji, u organizaciji Dubrovačko-neretvanske županije, pod nazivom „Višegodišnji financijski okvir 2021.-202. – Kohezija i vrijednosti: uloga regionalnih i lokalnih vlasti” održanoj u zgradi Europskog odbora regija. Osim regionalnih i lokalnih predstavnika, u raspravi o budućem financijskom okviru EU sudejlovali su predstavnici Europske komisije, Europskog parlamenta te Ministarstva Regionalnog razvoja i EU fondova.

17. izdanje Europskog tjedna regija i gradova, posjetilo je više od 7000 predstavnika regionalne i lokalne vlasti te je održano gotovo 400 događanja u cilju rasprave o tome kako kohezijska politika može pomoći da Europa postane zelenija, uključivija i pametnija.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.