Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Županijski projekti u brošuri "EU u Hrvatskoj"

10.12.2019.

15:44

Autor: Radio Dubrovnik

Dubrovačko-neretvanska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Foto: - / -

Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj, u suradnji sa svojim Informacijskim centrima Europe Direct, izradilo je brošuru pod nazivom "EU u Hrvatskoj", u kojoj su predstavljeni najznačajniji projekti iz svih županija u Hrvatskoj, a koji su sufinancirani iz fondova Europske unije.

Brošura predstavlja 84 projekta iz različitih područja – od prometa i infrastrukture do turizma, zdravstva, zapošljavanja i zaštite okoliša, među kojima su i četiri kapitalna projekta koja se provode u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, i to ‘Razvoj Zračne luke Dubrovnik’, ‘Cestovna povezanost s južnom Dalmacijom’, ‘Objedinjeni hitni bolnički prijem’ te projekt ‘Ruralna poučna, kulturno-etnografska turistička atrakcija’, ukupno vrijedni skoro pet milijardi kuna.

Regionalna agencija DUNEA, kao regionalni koordinator,  sudjeluje u pripremi i provedbi projekta uspješno povlačeći EU sredstava, te na taj način omogućuje održiv i ravnomjeran razvoj svih dijelova Dubrovačko-neretvanske županije. 

Kroz projekt "Razvoj Zračne luke Dubrovnik" poboljšat će se povezanost izolirane dubrovačke regije s ostatkom Hrvatske i EU te priprema za Schengen, izgradnjom Pelješkog mosta s pristupnim cestama i stonskom obilaznicom osigurat će se trajna povezanost razdvojenih teritorija Republike Hrvatske i krajnjeg juga, te će zahvaljujući projektu biti izgrađeno sveukupno 32,53 km cesta s pripadajućim vijaduktima, mostovima, tunelima, podvožnjacima, odmorištima i vodospremama. 

Uspostavom objedinjenog hitnog bolničkog prijema Opće bolnice Dubrovnik povećat će se dostupnost hitne zdravstvene skrbi pacijentima uz istodobno povećanje njezine kvalitete. Adaptacijom postojeće bolničke zgrade unutar kompleksa bolnice, te nabavom i ugradnjom suvremene opreme očekuje se povećanje dostupnosti zdravstvene skrbi za hitna stanja, optimizacija poslovnog procesa bolnice u zbrinjavanju hitnih stanja te kvalitetnije i brže pružanje hitne medicinske pomoći. 

Zahvaljujući projektu ‘Ruralna poučna, kulturno-etnografska turistička atrakcija’ u Gradu Korčuli obnavlja se vrlo vrijedna palača Ismaeli-Gabrielis u kojoj je smješten Muzej grada Korčule, u Dubrovačkom primorju je obnovljen župni dvor u kojem će se uspostaviti Zavičajna kuća Dubrovačkog primorja, u Smokvici se gradi Muzej zlata i srebra Smokvice, a na Mljetu su već obnovljeni Austrijski put i uspostavljene tematske pješačke staze Babinog Polja. 

Kao članica EU-a, Republika Hrvatska korisnica je sredstava europskih fondova te joj iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova samo za financijsko razdoblje 2014. – 2020. stoji na raspolaganju ukupno 10,676 milijardi eura. Osnovna svrha europske kohezijske politike i Europskih strukturnih i investicijskih fondova jest smanjiti značajne gospodarske, socijalne i regionalne razlike između regija Europske unije. 

Brošuru preuzmite OVDJE.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.