Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Županov govor povodom Dana Dubrovačko-neretvanske županije

11.05.2016.

13:34

Autor: Adriana Tomašić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Govor župana Nikole Dobroslavića povodom Dana Dubrovačko-neretvanske županije i blagdana sv. Leopolda Bogdana Mandića: „Čestitam svima Dan DNŽ i blagdan našega nebeskog zaštitnika Sv. Leopolda Bogdana Mandića.

I u proteklih godinu dana naša se županija potvrdila kao uspješna regionalna jedinica i prepoznata je kao ozbiljan subjekt i pouzdan partner ne samo u Hrvatskoj, nego i izvan Lijepe naše. Zahvaljujem svima koji su u tome pomogli. Sa zadovoljstvom mogu reći da je takvih bilo iznimno mnogo. A potvrđivali smo se na brojnim područjima. 

Ponajprije u borbi za čvrstu povezanost s maticom zemljom. Nakon prvih poteza nove Vlade možemo proglasiti pobjedu u toj borbi. Ovoj je Vladi Pelješki most državni projekt br. 1. kao što i treba biti, kao što je i uvijek trebalo biti.  Vjerujemo ministru prometa glede najavljenog nastavka gradnje Mosta početkom iduće godine. 

Pobjedu možemo proglasiti i u bitki za opstanak županije kao regionalne jedinice. Ali i za opstanak drugih županija i napuštanje ideje o regionalizaciji kroz četiri ili pet velikih regija, regionalizacije, koliko nepotrebne, još više opasne po hrvatsko nacionalno jedinstvo.  

Preostaje nam bitka za vraćanje sjedišta državnih ustanova i uprava koja su premještena u zamišljena sjedišta mega regija.  

Još vodimo bitku za bolje cestovno i morsko povezivanje, ponajprije za nastavak gradnje AC od Ploča do Osojnika. Koliko je ta bitka važna podsjeća podatak  da se od Zagreba do Ploča stiže za nešto više od tri i pol sata, a od Ploča do Konavala treba tri sata. Tri sata treba od Dubrovnika do Vele luke, do Lastova više od jednog dana. Eto to je DNŽ i njena prometna problematika. Osujetili smo namjeru da se migrantska ruta dopusti u turističko područje, konkretno na Prevlaku, što bi bilo golema prijetnja turizmu ne samo u našoj županiji.  

Pomogli smo da se ne istražuje i vadi nafta na 10 km od Dubrovnika, da se ne dopusti TE na ugljen u Pločama i HE Ombla, slijedeći iskazano stajalište građana.  

Ali smo, s druge strane, pomogli da se dogodi veliki investicijski val u Županiji. Podržavamo ulaganja, jer nam trebaju nova radna mjesta za naše nezaposlene, posebno za naše mlade. Sve su investicije dobrodošle u ovu Županiju, naravno, moraju biti prihvatljive za okoliš i ne ugrožavati našu bogatu kulturnu baštinu.   

Doveli smo do lokacijske dozvole županijski CGO. Glede ponovnog otvaranja rasprava o centrima, što se ove Županije tiče Centar se mora što žurnije početi. graditi. Ne želimo proživljavati ovdje traume Napulja ili nama bliže Makarske.  

U pametnoj specijalizaciji u RH želimo zauzeti odgovarajuće mjesto, stoga radimo na projektima dvaju centara kompetencije, jednog za agrume, drugog za marikulturu.  

Razvijamo županiju kao funkcionalnu regiju, nakon ICT strategije usmjeravamo razvoj kako kroz Glavni plan razvoja prometa, kroz DNŽ kao pametnu regiju, tako i kroz Plan razvoja širokopojasne infrastrukture.  

Osposobili smo se za korištenje EU fondova, učili smo se na pretpristupnim, spremni očekujemo strukturne i kohezijski fond. Pozdravljamo pristup koji je novo ministarstvo promoviralo glede regionalnog razvoja i u pojednostavljenju postupaka pri korištenju fondova.  

Snažno smo podupirali i podupiremo kapitalne projekte za ovu županiju kao što su gradnja terminala zračne luke, studentski dom, razvoj luka Ploče i Dubrovnik. Razvijamo i projekt Kongresnog centra, ključnog instrumenta za cjelogodišnji turizam u klasteru Dubrovnik.  

Podupiremo novo poduzetništvo. Uz već otvoreni i popunjeni inkubator u Dubrovniku, pripremili smo za natječaj novi inkubator u Dolini Neretve.  

Seoski turizam, navodnjavanje, vinarstvo s novim brandom kvalitetnog vina, tematske turističke ceste dio su naših nastojanja, ali i uspjeha na prekrasnom ruralnom prostoru naše županije.  

Sve to uz brigu za naše tradicionalne vrjednote, vrjednote iz Domovinskog rata, brigu za umirovljenike, brigu o našim cestama, našem zdravstvu, školstvu, kulturi, športu, brigu o 69 ustanova i društava kojima je Županija osnivač.

I o našoj bolnici vraćenoj iz jednog sramotnog eksperimenta koji je završio onako kako smo i najavljivali – posvemašnjim fijaskom.  

Naš rad prepoznat je i van Hrvatske, kroz naš Ured u Briselu, kroz Odbor regija, Jadransku jonsku euroregiju. Tako ćemo i nastaviti. Kolikogod nas nije sram učiti od drugih, jednako tako možemo s ponosom pokazati što i kako mi radimo.  

Ponosan sam na naše sugrađane, naše gospodarstvenike, našu kulturu, naš šport, posebno na naše branitelje. Ponosan sam na našu županiju.  

Čestitam Dan DNŽ. Čestitam dobitnicima županijskih priznanja. Čestitam blagdan Sv. Leopolda Bogdana Mandića. 

Živjeli.“

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.