Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Župljanima 300 tisuća kuna privremene pomoći u koronakrizi

05.08.2020.

16:56

Autor: Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Foto: - / -

Zbog situacije prouzročene pandemijom korona virusa, u kojoj su se mnogobrojne obitelji s područja Općine našle u nezavidnoj financijskoj situaciji, u proračunu Općine Župa dubrovačka kroz Izmjene i dopune osigurana su sredstva u iznosu od 300.000 kuna na stavci socijalne skrbi.

Vijećnici su prihvatili Odluku o privremenoj novčanoj pomoći koju je na sjednici Općinskog vijeća predstavila Katarina Barović, voditeljica Odsjeka za društvene djelatnosti i kulturu:

"Nakon što smo sa Zavodom za zapošljavanje došli do brojke od 250 do 300 ljudi koji su od 1. travnja pa nadalje ostali bez posla, formirali smo prijedlog Odluke sukladno kojoj se odobrava novčana pomoć u iznosu od 1 000 kuna jednokratno korisniku koji je zbog nepovoljne ekonomske situacije uzrokovane pandemijom dobio poslovno-uvjetovani otkaz, a koji je u prethodnoj, 2019. godini bio zaposlen minimalno 6 mjeseci. Dakle pomoć dobiva pojedinac, a ne kućanstvo", istaknula je Barović.

Svoj status korisnik dokazuje potvrdom sa Zavoda za zapošljavanje iz koje mora biti razvidno da je trenutno nezaposlen i da je ostvarivao pravo na naknadu sa Zavoda, a one osobe koje su u 2019. godini bile bar šest mjeseci u radnom odnosu i nisu ostvarile pravo na naknadu sa Zavoda svoj status dokazuju potvrdom o radu sa Hrvatskog zavoda za Mirovinsko osiguranje.

"Na ovaj način koji ide kao trenutna mjera za pomoć najugroženijima u ovoj proračunskoj godini, Općina Župa dubrovačka želi olakšati svakodnevnicu svima koji su dobili otkaz ili im nije produžen ugovor o radu. U narednom periodu nastojat ćemo osigurati dodatna sredstva kako bi se pomoć ponovila", rekla je Barović.

Uz donesenu Odluku o privremenoj novčanoj pomoći, redovno se provodi Odluka o socijalnoj skrbi sukladno kojoj se obiteljima koje se trenutno nađu u nepovoljnoj financijskoj situaciji dodjeljuje Jednokratna novčana pomoć. Po istoj Odluci, s početkom nove školske godine dodijelit će se i pomoć obiteljima sa niskim primanjima za kupnju školskog pribora za svako dijete koje se redovno školuje.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.