Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Tradicionalna tombula za Festu sv. Vlaha

03.02.2023.

07:24

Autor: Radio Dubrovnik

Tradicionalna tombula za Festu sv. Vlaha

Tradicionalna tombula za Festu sv. Vlaha

Foto: TZ grada Dubrovnika / -

Turistička zajednica grada Dubrovnika povodom Feste sv.Vlaha tradicionalno organizira humanitarnu tombulu, koja će se održati na Stradunu danas u 16 sati uz poznatog DJ-a Vjevericu.

Kartele će se prodavati ispred palače Sponza, sat vremena prije početka po cijeni od 2 Eura za jednu kartelu.

"Pozivamo Dubrovčane i njihove goste da se pridruže i sudjeluju u humanitarnoj zabavnoj igri koja tradicionalno okuplja brojne posjetitelje, gospođe i gospare, barjaktare, stanovnike okolice, festanjule i djecu, a prihod od prodaje kartela namijenjen je projektu sportske lige za djecu s teškoćama u razvoju „Special Power League“", navode iz TZ-a.

Tombula na Stradunu u duhovitih je Dubrovčana, sklonih ruganju, podrazumijevala i “zakidivanje”, gađanje ljutim narančama i jajima, stoga su se brojevi izvlačili na taraci palače Sponza. Svako izvlačenje broja publika komentira, svi su dobro raspoloženi i zabavljaju se. Josip Bersa najbolje opisuje taj običaj i ljude u knjizi "Dubrovačke slike i prilike 1800. - 1880.": "Pred gotičko-renesansnim pročeljem krasne starinske carinare — palače Sponza — na terasi izložena je, da je cio grad vidi, velika ploča s brojevima tombule. Pažnja se napinje; oči se upiru u ploču, uši se ćule. Neka duboka glasina navješćuje broj, i u isti mah sve glave, kao da ih je jedna velika ruka sve ujedanput tisnula u potiljak, pognu se na teskeru".

Dođite na Stradun, učinite dobro djelo i zabavite se!

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.