Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Caritas Dubrovačke biskupije na popisu najuspješnijih u projektu „Žuta točka“

16.01.2022.

08:27

Autor: HRT - Radio Dubrovnik

"Žuta točka"

"Žuta točka"

Foto: Ilustracija / -

Caritas Dubrovačke biskupije uvršten je na popis rezultata natječaja najuspješnijih udruga za izgradnju fundraising kulture u Hrvatskoj „Žuta točka“ Hrvatske zajednice županije.

Projekt „Žuta točka“ ima za cilj otvoriti javni dijalog u važnosti fundraisinga kao održivog načina financiranja organizacija. Pokrenuto je prošle godine u suradnji Hrvatske zajednice županija i Mladenke Majerić, u partnerstvu sa Zakladom Konrad Adenauer i uz podršku Ureda za udruge Republike Hrvatske i Udruge gradova u Republici Hrvatskoj.

U sklopu projekta „Žuta točka“ proveden je natječaj kroz koji su udruge video uradcima predstavljale svoj utjecaj na lokalnu zajednicu, a žiri je odabrao one najbolje. Udruge, dobitnice natječaja, sudjelovat će na edukaciji o fundraisingu, prvoj takvoj u Hrvatskoj. Cilj je kroz fundraising edukaciju pružiti im znanja i alate kako će svoju viziju i misiju predstaviti građanima i tvrtkama koji žele sudjelovati u društvenoj promjeni koju organizacija želi postići, a za koju joj je potrebna podrška kroz donacije u novcu, naravi i uslugama te ostale vrste podrške.

Caritas Dubrovačke biskupije također je krenuo u tom smjeru prikupljanja sredstava fundraisingom od prošle godine, što je dokaz i aktualni izazov na platformi Čini pravu stvar ''Serviram as za novi start''. Iz Caritasa ističu kako su jako zadovoljni ovim priznanjem i kako se iznimno vesele stjecanju novih znanja putem ove edukacije. Video uradak kojim se dubrovački Caritas predstavio možete pogledati OVDJE.

„Fundraising, odnosno prikupljanje sredstava, postoji kako bi se poticala individualna i koorporativna filantropija i stvarale uspješne neprofitne organizacije. Bit prikupljanja sredstava je u stvaranju odnosa, a donacije su rezultat tog odnosa. Donatori žele pridonijeti viziji vaše organizacije i sudjelovati u stvaranju novih društvenih vrijednosti jer tako ostvaruju svoju humanost i svoje čovjekoljublje. Izgrađujte odnose sa svojim donatorima i učinite ih svojim prijateljima“, poručuje Mladenka Majerić.

„Cilj nam je stvoriti platformu za kvalitetnu raspravu o tome koliko fundraising može značiti za razvoj i promjene tamo gdje je najvažnije – u lokalnoj zajednici. Jer čvrsto vjerujemo u bottom-up pristup i činjenicu da velike stvari započinju onim malima“, ističe predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.