Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Danas ređenje novog dubrovačkog biskupa mons. Roka Glasnovića

22.01.2022.

08:46

Autor: HRT - Radio Dubrovnik

Dubrovački biskup mons. Roko Glasnović

Dubrovački biskup mons. Roko Glasnović

Foto: Dubrovačka biskupija / -

Biskupsko ređenje novog dubrovačkog biskupa mons. Roka Glasnovića održat će se na euharistijskom slavlju koje počinje danas u 10.30 sati u katedrali Gospe Velike.

Glavni zareditelj bit će mons. Petar Palić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanjski, u zajedništvu s mons. Matom Uzinićem, nadbiskupom koadjutorom riječkim i mons. Tomislavom Rogićem, biskupom šibenskim. Očekuje se dolazak i drugih biskupa i nadbiskupa iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i šire.

Prezbiteri pratitelji imenovanog biskupa bit će: biskupov brat don Franjo Glasnović, župnik župe Našašća sv. Križa, Vodice i don Marijan Kosić, župnik župe sv. Marije Velike, Cres.

Sam obred biskupskog ređenja počinje nakon navještaja evanđelja u misi. Obred se sastoji od pjevanja zaziva Duha Svetoga, predstavljanja izabranika s čitanjem apostolskog naloga odnosno papinske bule kojom je imenovan novi biskup, nakon čega slijedi homilija biskupa zareditelja. Nakon homilije nastavlja se obred ređenja s obećanjima izabranog biskupa, pjevanjem litanijskih prošnji, polaganjem ruku i molitvom ređenja, pomazanjem glave ređenika i predajom Evanđelistara i znamenja.

Liturgijsko pjevanje predvode Katedralni mješoviti zbor i Mješoviti zbor župe Svetog Križa. Dirigent je prof. Maja Marušić, a orguljska pratnja Darko Kristović. Liturgijsku asistenciju čine bogoslovi Dubrovačke biskupije i bogoslovi Centralnog bogoslovnog sjemeništa u Splitu, a ceremonijar je katedralni župnik don Marin Lučić.

S obzirom na to da je biskupsko ređenje mons. Roka Glasnovića događaj od iznimne važnost za vjernike Dubrovačke i Šibenske biskupije, a i šire, interes za sudjelovanje je izrazito velik. Nažalost zbog pogoršanja epidemiološke situacije, sudjelovanje uživo neće biti svima moguće. Poštivajući trenutačne epidemiološke mjere ređenje će se odvijati uz ograničeni broj ljudi, te će se na samom ređenju uživo moći sudjelovati isključivo uz akreditaciju.

Euharistijsko slavlje i obred ređenja odvijat će se u katedrali, dok će vjernici koji sudjeluju uz akreditaciju, biti smješteni u predviđenim poljima ispred katedrale, te će sam obred pratiti putem video zida.

"Pozivamo sve da u svom obiteljskom okruženju ređenje prate putem televizijskog prijenosa, drugih medija i mrežnih stranica Dubrovačke biskupije", poručuje se u pozivu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.