Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Dobroslavić i Franković primili predstavnike Crvenog križa

10.05.2022.

20:44

Autor: HRT - Radio Dubrovnik

Dobroslavić i Franković primili predstavnike Crvenog križa

Dobroslavić i Franković primili predstavnike Crvenog križa

Foto: Grad Dubrovnik / Dubrovačko-neretvanska županija

Povodom Tjedna Crvenog križa, župan Nikola Dobroslavić sastao se danas s predstavnicima Crvenog križa Dubrovačko-neretvanske županije.

“Županija će i dalje podupirati rad društava, te je spremna pomoći Crvenom križu u realizaciji zacrtanih projekata, posebice u nastojanjima društva da kroz EU projekte poboljša spremnost članova društva u kriznim situacijama ” – rekao je župan Nikola Dobroslavić.

“Pandemija, požari, potresi u Sisku i Petrinji, ali i nova kriza u kojoj je na naše područje stiglo 310 raseljenih osoba iz Ukrajine, izazovi su s kojima su se u proteklom razdoblju suočili članovi društava Crvenog križa iz Dubrovačko-neretvanske županije”, istaknula je Marijana Milat iz GDCK Korčula.

Prema riječima potpredsjednika županijskog društva Antuna Frankovića društvo se suočava s novim izazovom, smanjenjem broja dobrovoljnih darivatelja krvi.

Na sastanku su bili nazočni ravnatelj GDCK Dubrovnik Živko Šimunović, Tanja Medak i Martina Vrankić iz GDCK Ploče, Nela Orlović GDCK Metković, te predsjednica DCK Dubrovačko-neretvanske županije Asja Perčić.

Gradonačelnik Mato Franković primio je izaslanstvo Gradskog društva Crvenog križa Dubrovnik, povodom Tjedna Hrvatskog Crvenog križa, koji se obilježava od 8. do 15. svibnja svake godine, i Svjetskog dana Crvenog križa, koji se obilježava 8. svibnja.

Živko Šimunović, ravnatelj dubrovačkog Crvenog križa izvijestio je o aktivnostima kroz proteklo razdoblje, među kojima je i pomoć za 246 Ukrajinaca koji su izbjegli pred ratnim stradanjima, te pripremama za predstojeću sezonu. Najavio je ponovno aktiviranje spasioca na gradskim plažama, od polovice lipnja, kroz srpanj, kolovoz i drugu polovicu rujna, kao i povratak projekta "Crveni križ u Gradu" u okviru kojeg djelatnici i volonteri Crvenog križa za vrijeme sezone pružaju prvu pomoć na nekoliko punktova u gradu.

Ujedno je za iduću godinu najavljeno obilježavanje 145 godina Crvenog križa Dubrovnik, kojim povodom će se tiskati i monografija. Upravo je Dubrovnik, uz Zadar i Zagreb, bio među prvim gradovima na području Hrvatske u kojima su osnovane ove dobrovoljne udruge.

Prijemu su, uz ravnatelja Šimunovića, prisustvovali i djelatnici, volonteri i dobrovoljni darivatelji krvi Drage Raguž, Luce Šalja, Ljuba Siničić i Ante Franković, ujedno predsjednik Gradskog društva Crvenog križa Dubrovnik. Grad Dubrovnik nastavlja i dalje sufinancirati rad društva.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.