Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Dubrovačko-neretvanska županija podržala projekte Udruge specijalne policije Ajkula

20.03.2022.

08:27

Autor: HRT - Radio Dubrovnik

Dubrovačko-neretvanska županija podržala projekte Udruge specijalne policije Ajkula

Dubrovačko-neretvanska županija podržala projekte Udruge specijalne policije Ajkula

Foto: Dubrpvačko-neretvanska županija / -

Župan Nikola Dobroslavić sa suradnicima i gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković sa suradnicima sastali su se s predstavnicima Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata Ajkula.

Povod susreta je organizacija akcije čišćenja u Rijeci Dubrovačkoj, koja će se održati u sklopu projekta More spaja- Libertas 1992-2022. Osim Udruge Ajkula, partneri na spomenutom projektu su Udruga Specijalne jedinice policije Grof – Dubrovnik, Grad Dubrovnik i Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije.

Akcija čišćenja održat će se 7. svibnja 2022. godine u sklopu obilježavanja 30. godišnjice deblokade šireg dubrovačkog područja, a u njoj će sudjelovati pripadnici Specijalne jedinice policije Ajkula – Rijeka i Specijalne jedinice policije Grof – Dubrovnik.

Otpad u moru trenutačno je jedan od najvećih globalnih problema jer, osim kroz ekološki negativni utjecaj, predstavlja rizik za zdravlje ljudi općenito, s ogromnim ekonomskim posljedicama. Prije same ekološke akcije na širem području Rijeke dubrovačke i Luke Dubrovnik, obavit će se ronilački zaroni u cilju izviđanja, snimanja i pretrage podmorja radi utvrđivanja lokacija krupnog otpada, koji bi se kasnije izvadio i prikladno zbrinuo.

Područje Rijeke dubrovačke, sukladno Zakonu o zaštiti prirode, zaštićeno je 1964. godine u kategoriji značajnog krajobraza zbog iznimnih krajobraznih vrijednosti potopljene riječne doline sa strmim i izrazito visokim obalnim stranama. Važno je istaknuti da je ovo područje dio europske ekološke mreže Natura 2000 te je zaštićeno kao područje očuvanja značajno za vrste i staništa HR20001010 Paleoombla – Ombla. Područje krasi iznimna bioraznolikost, među kojima se posebno ističu riječna i barska kornjača, brojne vrste šišmiša i riba.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.