Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Festanjuli Feste sv. Vlaha 2022. su Teo Grbić i Toni Cvjetković

22.12.2021.

17:49

Autor: HRT - Radio Dubrovnik

Festanjuli Feste sv. Vlaha 2022. su Teo Grbić i Toni Cvjetković

Festanjuli Feste sv. Vlaha 2022. su Teo Grbić i Toni Cvjetković

Foto: Dubrovačka biskupija / -

Festanjuli Feste sv. Vlaha 2022. su: iz reda pomoraca gospar Teo Grbić, kapetan duge plovidbe, i iz reda obrtničkih zanimanja gospar Toni Cvjetković.

Objavljeno je to na Božićnom primanju Dubrovačke biskupije u srijedu, 22. prosinca, kada im je apostolski upravitelj Dubrovačke biskupije mons. Mate Uzinić uručio dekrete o imenovanju.

Pomorac Teo Grbić je rođen u Dubrovniku 1959. od oca Iva i majke Nine r. Zglav. Svete sakramente primio je u župama sv. Andrije, sv. Mihajla i katedrali. Vjenčao se 1988. godine s Anom Margeta u Stonu. Ima dvoje djece, sina lvana i kći Teu. Osnovnu, srednju pomorsku školu kao i višu pomorsku školu završio je u Dubrovniku. Ispit kapetana duge plovidbe položio je 1992. godine u Dubrovniku.

Bio je zapovjednik hidroglisera, prvi zapovjednik broda Princess of Dubrovnik, sudionik Domovinskog rata i nosilac Spomenice Domovinskog rata. Kao pomorski časnik plovio je na raznim stranim kompanijama. Zadnjih 18 godina plovio je na putničkom brodu Norwegian Cruise gdje je 2013. godine postao zapovjednikom.

Obrtnik Toni Cvjetković je rođen 1967. godine u Dubrovniku u obitelji Antuna i Lucije r. lvančević. Sakramente je primio u župama sv. Mihajla, Sv. Spasitelja i Svetoga Križa u Gružu. Vjenčao se 1994. godine s Lucijom r. Čučuk u Konavlima na Grudi. Imaju sina Antonia i kćer Lucijanu. Ljeti je na otoku Šipanu, a tijekom godine živi u župi Svetog Križa u Gružu u kojoj je i pjevač u crkvenom zboru. Osnovnu školu pohađao je u Zatonu Malome, Orašcu i Gružu. Srednju pomorsko-tehničku školu, smjer Elektrotehnika završio je 1986. godine u Lapadu. Od tada radi kao električar. Sudionik je Domovinskog rata do 1995. godine, nakon čega se zapošljava u HEP-u gdje radi i danas.

Središnje euharistijsko slavlje Feste sv. Vlaha, koja slavi visoku obljetnicu 1050 godina svoga postojanja, predslavit će kardinal hrvatskih korijena nadbiskup Chichaga Blase Cupich.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.