Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Gradoplov 02.04.2016.

02.04.2016.

08:20

Autor: Sebastijan Vukosavić

Gradoplov

Gradoplov

Foto: HRT / HRT

U DUBROVNIKU NA DANAŠNJI DAN Na današnji dan, 2. travnja 1804. godine, turski sultan izdao je hatišerif prema kojem se dubrovački brodovi tretiraju jednako kao i brodovi drugih država, odnosno plaćaju znatno snižene povlaštene pristojbe. (1) Za vrijeme posjeta cara Franja Josipa Dubrovniku, na današnji dan, 2., pa do 4. travnja 1875. g., s jahte «Miramare» brodski istosmjerni generator napajao je 3 lučne svjetiljke između Arsenala (danas gradske kavane) i tvrđave sv. Ivana. To je prva zabilježena primjena elektriciteta, tj. rasvjete u Dubrovniku. (2) Na današnji dan, 2. travnja 1932. godine, u Trnovici kraj Dubrovnika rođen je Ivo Miljković, hrvatski agronom, utemeljitelj pomoekofiziologije u Hrvatskoj. (3) Uz današnji dan, u katoličkom kalendaru upisana su imena: Franjo, Dragoljub, Božidarka i Nikola. (4) 2. travnja Svjetski je dan dječje knjige, i Svjetski dan svijesti o autizmu. (5)

Na današnji dan,  2. travnja 1776. godine sklopljen je ugovorizmeđu francuskog kralja Luja XVI. i dubrovačke vlade, koji ima načelno i trajno značenje, te sve stvarne i formalne značajke međunarodnog ugovora između dvije države, s točno ustanovljenim uvjetima. Ugovor je sklopljen na bazi ravnopravnosti. Na današnji dan, 2. travnja 1804. godine, turski sultan izdao je hatišerif prema kojem se dubrovački brodovi tretiraju jednako kao i brodovi drugih država, tj. plaćaju znatno snižene povlaštene pristojbe. Prije izdavanja hatišerifa, Turci su u Carigradu naplaćivali dubrovačkim brodovima vrlo velike takse, dok su brodovi drugih država, primjerice Austrije i Rusije, uživali mnogo niže povlaštene pristojbe. (6)

Prvu primjenu elektriciteta, rasvjete u Dubrovniku bilježimo za vrijeme posjeta cara Franja Josipa za uskrsni izlet 1875. g., na današnji dan, 2. pa do 4. travnja, kada je sa jahte «Miramare» brodski istosmjerni generator napajao 3 lučne svjetiljke između Arsenala (danas gradske kavane) i tvrđave sv. Ivana. Dubrovački ferali i počeci javne rasvjete Grada koriste se tek u zadnjem desetljeću 19. stoljeća. Naime sa 45 ferala (fenjera) po gradu i predgrađu na ulje, do 1870. njihov broj se povećao na 150, a umjesto ulja koristio se petrolej kao rasvjetno gorivo. 'Užigač ferala' ih je palio u sumrak, a gorjeli su samo dok je trajalo goriva u njima. U ljetno vrijeme, kao i u vrijeme mjesečine, ferali se nisu palili. I pored povećanog broja tih rasvjetnih tijela postavljenih na kamene postamente i na željezniim stupovima, rasvjeta je bila i oskudna i kratkotrajna, pa je 1895. Frano Gondola (Gundulić), općinski načelnik donio odluku o dopuštenju uvođenja električne rasvjete. U utrku za električnu rasvjetu Dubrovnik se uključio 1894. U prosincu te godine, u Narodnom listu objavljena je obavijest da će “iz Beča doći jedan mjernik kako bi proučio snagu vode kod mlina u Rijeci, kako bi se i do Dubrovnika dovela električna svjetlost“. Ozbiljniji projekt rasvjetljavanja grada počeo je početakom rada termoelektrane u Gružu na Batali 1. lipnja 1901. kada je zasjala električna rasvjeta u gradu, na Stradunu i na Pilama. Gruž i Ploče dobivaju rasvjetu nešto kasnije iste godine. U travnju 1905. godine termoelektrana je počela raditi i preko dana jer je prve četiri godine radila samo noću. Broj potrošača, osim javne rasvjete, bio je neznatan. (7)

BIOGRAFIJE DUBROVČANA RODOM I DJELOM

Na današnji dan, 2. travnja 1888. godine, u Hvaru je rođen hrvatski povjesničar i arheolog Grga Novak, od 1947. Proučavao je povijest u širokom rasponu od staroga do novoga vijeka. Osobitu je pozornost posvetio povijesti dalmatinskih gradova, pa tako i Dubrovnika, u djelima: Dubrovačka diplomacija na mirovnom kongresu u Požarevcu (1929), Povijest Dubrovnika od najstarijih vremena do početka VII stoljeća (1972). (9)

Na današnji dan, 2. travnja 1932. godine, u Trnovici kraj Dubrovnika rođen je Ivo Miljković, hrvatski agronom, čija je uža specijalnost pomoekologija, pomofiziologija i elajografija. Prof. dr. sci. Ivo Miljković utemeljitelj je pomoekofiziologije u Hrvatskoj. Osnivač je i prvi predsjednik Hrvatskoga voćarskog društva (1978), te osnivač (1995) i urednik časopisa Pomologia Croatica. Urednik je časopisa Agronomski glasnik (1983–2003). Autor je više od 100 znanstvenih i velikoga broja stručnih radova te knjiga: Praktično voćarstvo (1979), Suvremeno voćarstvo (1991), Opće voćarstvo (1996) i dr. Dugogodišnji je pročelnik Odjela za poljodjelstvo u Matici hrvatskoj. Dugogodišnji je suradnik i urednik struke u izdanjima Leksikografskoga zavoda Miroslav Krleža. Dobitnik je Državne nagrade za životno djelo u području biotehničkih znanosti 1998. godine. (10)

Na današnji dan, 2. travnja 1959. godine, u Neumu jerođen Vide Obad, precizni mehaničar, trajno nastanjen u Dubrovniku, poginuo 13. siječnja 1996. g. u zaleđu Dubrovnika, kao pripadnik 163. brigade HV-e, izvršavajući ratnu zadaću.(11)

Na današnji dan, 2. travnja 2005. godine, napustio nas je Sveti Otac Ivan Pavao II. U znak sjećanja na pastoralno putovanje u Hrvatsku 2003. g., u sklopu kojega je Papa Ivan Pavao II. posjetio i Dubrovnik, Papa Ivan Pavao II. proglašen je počasnim građaninom Dubrovnika 2004. godine; na gradskom zvoniku i zvoniku crkve sv. Križa Dubrovčani su podigli spomen ploče, u Gružu je otkriven spomenik papi Ivanu Pavlu II., a Gruška je obala preimenovana u Ulicu pape Ivana Pavla II.(8)

DUBROVNIK U DOMOVINSKOM RATU

Na današnji dan, u četvrtak 2. travnja, ratne 1992. godine, kiša je padala cijelu noć, a tijekom jutra je bilo i grmljavine. Poslije 8 sati nestalo je električne struje. Oko podne nestalo je i vode. Struja se vratila već predvečer, a na vodu je trebalo čekati do sutrašnjeg dana u podne. (12) Tijekom Domovinskog rata svoje živote dali su na Južnom bojištu pri­padnici brojnih postrojbi Hrvatske vojske. 2. travnja 1993. godine, poginuo je pripadnik 114. BRIGADE HV, ANTE KUZMANIĆ. (13)

Izvori i literatura:

(1) VINKO FORETIĆ, POVIJEST DUBROVNIKA DO 1808., DRUGI DIO,  RAZDOBLJE 1526-1808., str. 434

(2)Izvori: www.hep.hr/novosti/dokumenti/HEKrka_269.pdf i www.hep.hr/ods/dp/povijest.aspx?dp=dubrovnik

https://www.facebook.com/durepublika

(3) http://www.enciklopedija.hr/

(http://www.lzmk.hr/hr/izdanja/leksikoni/318-hrvatski-opci-leksikon)

(4) CRKVENI KATOLIČKI KALENDAR

(5) MARIJA, KATOLIČKI KALENDAR 2016.

(6) VINKO FORETIĆ, POVIJEST DUBROVNIKA DO 1808., DRUGI DIO,  RAZDOBLJE 1526-1808., str. 434

(7)Izvori: www.hep.hr/novosti/dokumenti/HEKrka_269.pdf i www.hep.hr/ods/dp/povijest.aspx?dp=dubrovnik

https://www.facebook.com/durepublika

(8) http://www.dubrovnik.hr/clanak.php?a=2654

(9) http://www.enciklopedija.hr/

(http://www.lzmk.hr/hr/izdanja/leksikoni/318-hrvatski-opci-leksikon)

(10) http://www.enciklopedija.hr/

(http://www.lzmk.hr/hr/izdanja/leksikoni/318-hrvatski-opci-leksikon)

(11) VJEČNI KAO DOMOVINA, SPOMENICA POGINULIM DUBROVAČKIM BRANITELJIMA U DOMOVINSKOM RATU, Autori spomenice: VARINA JURICA TURK, MIŠO ĐURAŠ, Sunakladnici: UDRUGA RODITELJA POGINULIH BRANITELJA DOMOVINSKOG RATA, DUBROVNIK, UDRUGA UDOVICA HRVATSKIH BRANITELJA IZ DOMOVINSKOG RATA RH, DUBROVNIK, Str. -246-

(12) IVO STJEPOVIĆ, ZAPISI IZ OPKOLJENOG GRADA - DANI KOJI SE NE SMIJU ZABORAVITI, str. 137

(13) VJEČNI KAO DOMOVINA, SPOMENICA POGINULIM DUBROVAČKIM BRANITELJIMA U DOMOVINSKOM RATU, Autori spomenice: VARINA JURICA TURK, MIŠO ĐURAŠ, Str. -253-259-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Gradoplov

Gradoplov - vremeplov kroz dubrovačka stoljeća, u formi radio kalendara prati događaje iz dubrovačke povijesti - društvena, kulturna, sportska, politička zbivanja, koristeći znanstvenu literaturu i suvremene medije. Emitira se svakodnevno u 7 sati i 45 minuta, reprizno u 18 sati i 20 minuta.

Poslušajte u Slušaonici