Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Gradoplov 03.04.2016.

03.04.2016.

08:20

Autor: Sebastijan Vukosavić

Gradoplov

Gradoplov

Foto: HRT / HRT

U DUBROVNIKU NA DANAŠNJI DAN Osmi je dan po Uskrsu, koji svetkujemo kao Mali Uskrs ili Bijelu nedjelju. (1) Danas, u nedjelju nakon Uskrsa, slavi se i Svetkovina Božjeg milosrđa. (2) Na današnji dan, 3. travnja 1434. godine, donesena je prva odluka u našim krajevima kojom je zakonom regulirano osnivanje sabirališta za smeće na gradskom području. (3) Na današnji dan, 3. travnja 1996. godine, nedaleko od aerodroma u Čilipima u konavoskim brdima, srušio se američki vojni zrakoplov u kojem je bio tadašnji ministar trgovine SAD-a Ron Brown i delegacija s još 34 osobe, koja se u Dubrovniku trebala sastati s hrvatskim dužnosnicima. (4) Uz današnji dan, u katoličkom kalendaru upisana su imena: Rikard, Ratko, Cvijeta, Niceta i Vladislav. (5)

Mali Uskrs – pučki je naziv tzv. Bijele nedjelje, prve nedjelje po svetkovini Gospodinova Uskrsnuća koje se slavi cijeli tjedan. *Vrijeme do Malog Uskrsa tradicionalno se naziva Bijeli tjedan - prema odjeći koju su u počecima Crkve nosili novokrštenici. Uskrsno razdoblje trajat će i nakon iduće nedjelje - sve do Pedesetnice odnosno blagdana Duhova.* Današnja nedjelja naziva se Malim Uskrsom ili Bijelom nedjeljom zato što se na današnji dan Isus ukazao svojim učenicima u svoj svojoj slavi te ih pozvao da čvrsto povjeruju u njega i u njegovo Uskrsnuće. Ovu nedjelju neki isto tako nazivaju nedjeljom 'nevjernog Tome' koji je morao staviti svoju ruku u Isusov probodeni bok da bi povjerovao. (6)

U kalendaru državnih blagdana Dubrovačke Republike, – dani poslije Uskrsa, obilježavali su se  kao blagdanU tjednu uskršnje osmine održavali su se liturgijski obre­di. Oktava se zaokruživala na Bijelu nedjelju (Dominica in albis) svečanom procesijom kroz grad, u kojoj se nosio moćnik Kristova groba. Taj je kamičak sredinom 16. stoljeća dubrovačkoj crkvi darovao Bonifacije de Stephanis (Drkolica), koji ga je - kao gvardijan samostana u Jeruzalemu - navodno nabavio na licu mjesta. Premda su u riznici već bila pohranjena dva slična kamenčića, nove su relikvije (Sv. Groba i stupa na kojem je bio bičevan Isus) bile primljene s odušev­ljenjem, te je na dan njihova stjecanja (15. prosinca) smjesta uvedena po­sebna procesija i misa, bez obzira na to što sumnjičavost nadbiskupa Beccadellija nije bila posve rastjerana. Svakako već prije 1670. op­hodnja je bila prebačena na Bijelu nedjelju. (7)

Na današnji dan, 3. travnja 1434. godine, trojica vlastele predložili su Malom vijeću da se na dnu svake ulice postave sanduci, u kojima će se skupljati i privremeno ostavljati nečist. To je, koliko je poznato prva odluka u našim krajevima kojom je zakonom regulirano osnivanje sabirališta za smeće na gradskom području. Spomenimo kako se još četiri godine ranije sva nečist bacala u more, a, ova odluka Malog vije­ća donosi se kako bi se stalo u kraj stanovnicima grada koji su sami i proizvoljno pravili sabirališta za smeće. (8)

Na današnji dan, 3. travnja 1996. godine, nedaleko od aerodroma u Čilipima u konavoskim brdima, srušio se američki vojni zrakoplov u kojem je bio tadašnji ministar trgovine SAD-a Ron Brown i delegacija, koja se u Dubrovniku trebala sastati s hrvatskim dužnosnicima. Zbog navodne greške u navigaciji uslijed velikog nevremena zrakoplov tipa Boeing 737, preuređen za vojne svrhe, udario je u konavosko brdo Sveti Ivan, u blizini sela Velji Do. Svi putnici u zrakoplovu su poginuli uključujući i dvoje hrvatskih državljana. *** Ovaj tragični događaj iznjedrio je nekoliko misterija. U zrakoplovu je bilo 35 osoba, a jedina preživjela je bila stjuardesa Shelley Kelley. Letjela je u repu aviona, i čudom je prošla s modricama i ogrebotinama, te je sama mogla hodati i ući u helikopter Hitne pomoći. No, kada je helikopter Hitne pomoći sletio, bila je mrtva. Uzrok smrti bio je rez na bedrenoj arteriji za koju je mrtvozornik utvrdio da je nastala tri sata nakon drugih ozljeda.** ***Nestali su audio zapisi iz kontrolnog tornja, crna kutija, rengenska snimka Brownove glave na kojoj je navodno vidljiva rupa od metka, a jedini koji je mogao znati što se dogodilo, šef navigacije aerodroma Čilipi Niko Jerkuić, pronađen je tri dana nakon nesreće s prostrjelnom ranom na prsima, što je utvrđeno kao samoubojstvo. *** No, tu nije kraj. 'Djelatnik Zračne luke Dubrovnik, nadležan za ispravnost zemaljskih radionavigacijskih uređaja ubio se mjesec dana nakon nesreće,' rekao je stručnjak Milošević.****  ***Sve to pokrenulo je priče, teorije zavjere, da je tadašnji predsjednik Bill Clinton naručio Brownovo ubojstvo te da je on naredio da se tijelo mrtve stjuardese, ministra kao i ostalih stradalih Amerikanaca kremiraju.***  *****U Dubrovniku je povodom prve obljetnice nesreće, pred ulazom na Peskariju otvoren muzej Memorijalna kuća Ronalda Browna. Danas je lokalitet ove najteže zrakoplovne nesreće na dubrovačkom području označen desetmetarskim križem od nehrđajućeg čelika. (9)

BIOGRAFIJE DUBROVČANA RODOM I DJELOM

Na današnji dan, 3. travnja 1762. godine, u Rimu je umro vjerski pisac, propovjednik, vješti retoričar, rektor Dubrovačkoga kolegija Dubrovčanin Bernard  Zuzorić (Zuzzeri). (10)

Na današnji dan, 3. travnja 1876. godine, u  Dubrovniku je rođen Ivo DE GIULLI,  gospodarstvenik, pravnik i političar, ali i vlasnik tiskare, u kojoj se 1906–1914. tiskalo glasilo Crvena Hrvatska. (11)

DUBROVNIK U DOMOVINSKOM RATU

Na današnji dan, u petak 3. travnja 1992. godine, nešto poslije 21 sat Grad je potresla snažna detonacija mine koja je bila postavljena ispred vrata pravoslavne crkve. Vrata su teže oštećena, dok na samoj građevini nije bilo ozbiljnije štete. (12)

Tijekom Domovinskog rata svoje živote dali su na Južnom bojištu brojni branitelji, pri­padnici brojnih postrojbi Hrvatske vojske. 3. travnja 1994. godine, poginuo je pripadnik 114. BRIGADE HV, DENIS MEDIĆ. (13)

Izvori i literatura:

(1)http://www.izbicno.info/index.php?option=com_content&view=article&id=428:bijela-nedjelja-mali-uskrs&catid=87:kutak&Itemid=118

*Jelena Obradović Mojaš  Vijesti radio Dubrovnika

(2) http://www.zupa-svjosip-losik.hr/hr/article/504/bijela_nedjelja-mladi_uskrs

(3) JURICA BAČIĆ, NEKAD U DUBROVNIK – HIGIJENSKO EPIDEMIOLOŠKE PRILIKE U DUBROVNIKU U XV STOLJEĆU, str. 18

(4) http://hr.wikipedia.org/wiki/3._travnja

*http://hr.wikipedia.org/wiki/Ron_Brown

**http://dubrovackidnevnik.rtl.hr/vijesti/grad/na-danasnji-dan-poginuo-ron-brown

***http://www.index.hr/vijesti/clanak/najpotresnije-zrakoplovne-nesrece-u-hrvatskoj-povijesti/399333.aspx

****http://www.portaloko.hr/clanak/americki-ministar-brown-ubijen-u-dubrovniku-jer-je-dogovarao-prodaju-oruzja-u-bih/0/38794/

*****http://hr.wikipedia.org/wiki/Memorijalna_ku%C4%87a_Ronalda_Browna

(5) CRKVENI KATOLIČKI KALENDAR

(6)http://www.izbicno.info/index.php?option=com_content&view=article&id=428:bijela-nedjelja-mali-uskrs&catid=87:kutak&Itemid=118

*Jelena Obradović Mojaš  Vijesti radio Dubrovnika

(7) NELLA LONZA, KAZALIŠTE VLASTI – CEREMONIJAL I DRŽAVNI BLAGDANI DUBROVAČKE REPUBLIKE U 17. I 18. STOLJEĆU, str. 352,353,354

(8) JURICA BAČIĆ, NEKAD U DUBROVNIK – HIGIJENSKO EPIDEMIOLOŠKE PRILIKE U DUBROVNIKU U XV STOLJEĆU, str. 18

(9) http://hr.wikipedia.org/wiki/3._travnja

*http://hr.wikipedia.org/wiki/Ron_Brown

**http://dubrovackidnevnik.rtl.hr/vijesti/grad/na-danasnji-dan-poginuo-ron-brown

***http://www.index.hr/vijesti/clanak/najpotresnije-zrakoplovne-nesrece-u-hrvatskoj-povijesti/399333.aspx

****http://www.portaloko.hr/clanak/americki-ministar-brown-ubijen-u-dubrovniku-jer-je-dogovarao-prodaju-oruzja-u-bih/0/38794/

*****http://hr.wikipedia.org/wiki/Memorijalna_ku%C4%87a_Ronalda_Browna

(10) http://www.enciklopedija.hr/

(http://www.lzmk.hr/hr/izdanja/leksikoni/318-hrvatski-opci-leksikon)

(11) HBL Ivo Perić (1993)

(12) IVO STJEPOVIĆ, ZAPISI IZ OPKOLJENOG GRADA - DANI KOJI SE NE SMIJU ZABORAVITI, str. 137,138

(13) VJEČNI KAO DOMOVINA, SPOMENICA POGINULIM DUBROVAČKIM BRANITELJIMA U DOMOVINSKOM RATU, Autori spomenice: VARINA JURICA TURK, MIŠO ĐURAŠ, Str. -253-260-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Gradoplov

Gradoplov - vremeplov kroz dubrovačka stoljeća, u formi radio kalendara prati događaje iz dubrovačke povijesti - društvena, kulturna, sportska, politička zbivanja, koristeći znanstvenu literaturu i suvremene medije. Emitira se svakodnevno u 7 sati i 45 minuta, reprizno u 18 sati i 20 minuta.

Poslušajte u Slušaonici